Hned druhý den olympijských den vzbuzoval velké naděje české výpravy na zisk nějaké medaile. Už v 10 ráno začínala na atletickém stadionu soutěž v hodu kuželkou, ve které se představila česká čtveřice ve složení Běleš, Serbus, Vaněk a Zvolánek.

Atletika

Začátek byl pěkně ostrý, Srb Dimitrjevič hned prvním pokusem o metr přehodil svůj osobní rekord a hned z toho byl nejen nový „osobák“, ale i nový světový rekord 26,88 (1010). Češi ale dokázali držet krok. Do finálové osmičky se probojoval Radim Běleš se svým hodem, který měřil 23,84 metrů (901 bodů), Jan Vaněk, který získal 947 bodů za hod dlouhý 24,99 metrů, i Martin Zvolánek, který se kvalifikoval do finále díky výkonu 24,88 (943 bodů).

Radim Běleš se z Čechů zapojil do finále jako první a hned udělal velký skok dopředu. Svým pátým pokusem totiž získal 1004 bodů za hod dlouhý 26,67 metru, a o jediný bod předčil v tu chvílí stříbrného Alžířana Bahlaze. Jak se později ukázalo, byl to rozhodující hod finále, který rozhodl o první medaili pro české barvy! Martin Zvolánek se svým pokusem už nezlepšil a to znamenalo jistou pátou pozici, stejně tak ani Jan Vaněk nepředvedl výkon, který by ho ještě vrátil do boje o medaili. Čekalo se tak už jen na Alžířana Bahlaze, zda se dokáže vrátit na druhé místo. To se mu ale nepovedlo a Radimu Bělešovi tak náleží stříbrná paralympijská medaile!

Lukostřelba

V lukostřelbě začaly neúprosné eliminace, do kterých vstoupili i Češi. Reflexní luk žen v kategorii W1/W2 proti sobě dokonce svedl dvě naše reprezentantky a se soutěží se tak loučila Miroslava Černá, naopak se radovala Lenka Kuncová. Postup do osmifinále se zdařil i Markétě Sidkové, která vyhrála svůj duel jasně 6:0. Ta poté postoupila i do čtvrtfinále, když si poradila 6:2 s Číňankou Yanhong Xiao. Lenka Kuncová nedokázala projít přes Italku Elisabetti Mijnoovou.

V mužském kladkovém luku kategorie Open skončil v osmifinále Jiří Klich, který podlehl Američanu Stutzmanovi, naopak dál jde Leoš Bartoš, který vyprovodil Poláka Kantczaka 6:0. Zelenka se se soutěží rozloučil už o kolo dříve.

V kategorii W1 (také kladkový luk) už zbývá jediný český zástupce. V osmifinále vypadl Petr Bartoš, a tak posledním českým zástupcem ve čtvrtfinále bude jeden z největších favoritů na zisk zlaté medaile, David Drahonínský. Ten ovládl první kolo a zajistil si postup mezi nejlepších osm bez nutnosti eliminace v osmifinále.

Cyklistika

Dopoledne se podruhé představili Michal Stark a Ivo Koblasa ve stíhacím závodu kategorie C2, ani jeden z nich se však neprobojoval mezi nejlepší čtyři, kteří si to ve finále rozdali o cenné kovy. Oba cyklisté tak zatím na lepší výsledek ještě čekají.

Ve dvě hodiny začínal ve Velodromu závod, ve kterém měla česká výprava také dvojnásobné zastoupení. Na start kilometrové časovky C4-5 totiž nastoupil Jiří Ježek se svým jmenovcem Bouškou. Právě Ježek patřil mezi favority – v této disciplíně totiž získal na paralympiádě v Pekingu stříbro. V Londýně se mu ale výsledkově zatím tolik nedařilo a v celkovém pořadí obsadil desátou pozici. Jiří Bouška nakonec dojel pátý, když zaostal za čtvrtým Číňanem Xiaofeiem jen o 113 tisícin vteřiny. Závod s dramatickou koncovkou vyhrál španěl Alfonso Cabello v novém světovém rekordu.

Atletika

Mladá atletka Anna Luxová se představila v první ze svých dvou disciplín. Na dvousetmetrové trati v kategorii T35 doběhla v osobním rekordu 35:43 na pátém místě. Na třetí příčku a bronzovou medaili jí scházela vteřina a dvanáct setin.

Do večerních finále se probojovali oba čeští atleti, kteří byli ve hře. Rostislav Pohlmann v hodu diskem (F57/58) i Aleš Kisý ve vrhu koulí (F52/53).

Svoji soutěž dříve dokončili koulaři, na českého závodníka bohužel zbyla „bramborová“ medaile za čtvrté místo, které mu zůstalo za jeho druhý pokus v soutěži, který už se mu dalšími třemi vrhy ve finále nepodařilo vylepšit. Kisý (878) na bronzového Američana Severna (884) ztratil pouhých osm bodů.

Rostislav Pohlmann pak zakončil úspěšný den českých barev ziskem třetí medaile! Ve finále už nedokázal vylepšit svůj výkon ze druhého pokusu, kdy získal 951 bodů za hod dlouhý 46,89 metrů, a uhájil tak pozici, která mu patřila už po první polovině závodu. Nestačil jen na vítězného Rusa Ašapatova, který dokázal poslat disk až do vzdálenosti přes šedesát metrů a ziskem 1043 bodů vytvořil nový světový rekord.

Plavání

V Aquatic centre ve čtvrtek zasáhli čeští plavci poprvé do finále. Povedlo se to Janu Povýšilovi na trati 50m volným stylem v kategorii S4. Ve stejném závodě zůstal před finálovými branami Arnošt Petráček, jehož chvíle však určitě ještě přijdou. Do finále se ani na druhý pokus nedostal Filip Coufal v závodu na 50 metrů volným způsobem S10.

I jediný účastník ve finále však stačil na to, aby získal pro Českou republiku další cenný kov! Jan Povýšil totiž překvapil všechny, včetně sebe, a v první dráze si v závodu na 50 metrů volným způsobem doplaval pro bronzovou medaili!

Stolní tenis

Jaroslav Hadrava (třída 3) dnes podle očekávání nestačil na světovou jedničku, Číňana Fenga. Ve třídě 7 prohrál Zbyněk Lambert i svůj druhý zápas, zatímco Daniel Horut porazil Itala Scazzieriho 3:0 na sety a má tak ještě šanci na postup do čtvrtfinále. Ivan Karabec (třída 10) vyhrál i svůj druhý zápas, když 3:0 porazil Španěla Jorge Cardonu. I on se tak probojoval do vyřazovací fáze. Jiří Suchánek ve své třídě 2 prohrál oba zápasy a do čtvrtfinále se tak nedostal. René Tauš ve třídě 5 má naopak šanci na postup do semifinále po tom, co porazil domácího Robertsona 3:0. O postup se tak utká s Číňanem Ningning Cao.