Pátý den paralympijských her přinesl českým fanouškům i sportovcům další medailovou radost. Postaral se o ni lukostřelec David Drahonínský, který přidal do své sbírky úspěchů stříbro z Londýna. Na medaili se můžou těšit i boccisté Procházka s Lacinou, z jakého bude kovu, rozhodne až úterní finále.

Lukostřelba

Lukostřelecká soutěž přinesla fanouškům českých sportovců v pondělí velkou radost. David Drahonínský zde totiž dokázal s kladkovým lukem třídy W1 vybojovat stříbrnou medaili! Přidal tak pátý cenný kov do sbírky českých reprezentantů v Londýně

Po povedeném úvodním kole přišlo nečekané trápení s Italem Fabiem Azzolinim ve čtvrtfinále. Český lukostřelec měl namále, prohrával už 0:4 a 1:5, dokázal se ale se situací vyrovnat a postoupit. Semifinále pak bylo naopak zcela jasnou záležitostí. Fin Osmo Kinnunen nedokázal vzdorovat výbornému výkonu českého sportovce, který vyhrál poměrem 6:0, a zajistil si tak postup do finálového střetnutí proti Američanu Fabrymu.

První finálovou směnu vyhrál Fabry, ale Drahonínský odpověděl hned vzápětí a srovnal na 2:2. To byly ale bohužel jediné dva body, které získal, protože Fabry zvládl zbytek utkání a vyrovnaným výkonem si dokráčel pro zlato, Drahonínský tak má stříbrnou medaili! „Jeff byl lepší, vyhrál ten, kdo předvedl lepší výkon. Já stáhnu ocas mezi nohy a půjdu domů jako poražený, tu obhajobu jsem nezvládl,“ prohlásil po finále ještě hodně zkroušený stříbrný medailista.

Atletika

Na atletickém okruhu se opět představila Mirka Sedláčková a její trasér, Michal Procházka. V semifinále na trati 400m sice na postup do finále nedosáhli, zato vylepšili svoje osobní maximum a před závodem na 1500m tak potvrdili rostoucí formu.

V dálkařském sektoru se v pondělí večer zapojila do soutěže ve skoku dalekém (F20) Veronika Skuhrovská. Mladičké atletce se podařilo při prvním startu na paralympijských hrách, a před plným stadionem, skočit svoje letošní maximum. Vítězná Polka Kuchyrczyková dosáhla dokonce na světový rekord.

Boccia

Radek Procházka a Leoš Lacina jsou dalšími sportovci, kteří získali, nebo vlastně získají, pro Českou republiku jednu z medailí! Dnes si totiž zajistili postup do finále, ve kterém se v úterý postaví mistrům světa z Brazílie.

Česká reprezentační dvojice ve třídě BC4, Procházka s Lacinou, dnes dopoledne zakončila porážkou 9:0 od brazilské dvojice Pinto a Dos Santos své působení ve skupině A. Soupeř se ujal vedení v první směně a postupně jej navýšil až na 5:0 po těch směnách. České dvojici už nezbylo, než zariskovat, a Brazilci toho v poslední směně dokonale využili. „Vyrážení bylo v pohodě, dohazování taky. Rozdíl ale byl v celkové přesnosti a zahajovacích hodech,“ zhodnotil třetí vystoupení na paralympiádě Radek Procházka.

V semifinále narazili Češi na vítěze druhé skupiny, Kanadu. Soupeř ve vyrovnaném utkání dokázal v každé ze tří prvních směn získat jediný bod, a vybudovat si tak vedení 3:0 před závěrečnou směnou. Ta ale vyšla výborně Procházkovi s Lacinou, kteří skvěle podali ke kraji hrací plochy. Na to doplatil soupeř, který přišel o velký počet svých míčů. I tak česká dvojice potřebovala, aby Radek Procházka posledním míčem ve velmi těžké pozici skóroval – a to se nakonec povedlo a bylo srovnáno!

V tie-brakeu měli už navrch Češi – jejich soupeř nemohl uvěřit tomu, jakým způsobem přišel o nadějné vedení, a psychicky koncovku zápasu nezvládl. Češi tak postupují do finále, kde znovu změří síly s brazilskou dvojicí

Plavání

V plaveckém Aquatic centru se dnes představili dvě plavkyně a jeden plavec. Do bojů zasáhla Lenka ZahradníkováNicole Fryčovou a Jan Povýšil. Ten se po včerejším čtvrtém místě na polohovce dnes na padesátimetrové trati (prsa, SB3) do finále nepodíval.

Lenka Zahradníková obsadila celkové 11. místo, Nicole Fryčová skončila třináctá, obě na dvousetmetrovém polohovém závodu třídy SM12. Pro obě mladé závodnice byl start na tak velké akci, jako je paralympiáda, hlavně o sbírání zkušeností a už samotná účast na závodech v Londýně je považována za velký úspěch.