Suverénně nejúspěšnější den za sebou mají čeští sportovci na paralympiádě v Londýně. Zasloužili se o to především cyklisté na okruhu v Brands Hatch, kde dopoledne vybojovali tři medaile – bronzovou, stříbrnou a zlatou!

Cyklistika

To, co nevyšlo na dráze, se povedlo na silnici v Brands hatch! Jiří Ježek, jeden z největších českých favoritů na zisk zlaté medaile, se zapsal do historie jako nejoceňovanější cyklista paralympijských her, když získal dnes v časovce na 24 km zlatou medaili v čase 32:59,92. Druhý byl jeho přemožitel z dráhové stíhačky, Carol-Eduard Novak. Na třetím místě k velké české radosti dojel v čase 33:42,92 další náš cyklista, Jiří Bouška!

Jiří Ježek skromně prohlásil, že před závodem počítal „pouze“ s bojem o stříbro. „Jsem nadšený, vůbec jsem to nečekal! Je tady tak pět kluků, kteří mohli bojovat o ty nejvyšší pozice. Já jsem počítal, že do boje o zlato asi nezasáhnu, chtěl jsem bojovat hlavně o druhé místo.“ Důležité pro něj bylo hlavně to, že si během předchozích dvou dní okruh v Brands Hatch dobře projel. „Ten okruh byl hodně těžký, ale spravedlivý. Mně naštěstí docela sedl a neudělal jsem tam dnes žádnou chybu.“

Velkým překvapením, ale o to radostnějším, byl pro Terezu Diepoldovou zisk stříbrné medaile z dnešní časovky. Mladá závodnice, která dříve závodně plavala, se tak dočkala prvního velkého úspěchu na paralympiádě!

Sama závodnice ani nemohla uvěřit, že její čas opravdu stačí na medaili. „Když jsem dojela, tak přišel Martin Kovář a říkal, že mám asi medaili. Tak jsem říkala blbost, ještě dojedou další lidi. No ale pak přiběhl přítel a řekl, že mám stříbrnou. Vůbec jsem tomu nemohla uvěřit,“ popisovala mladá závodnice šok z vlastního úspěchu.

Vzápětí potvrdila slova Jiřího Boušky, který si na krk pověsil bronzovou medaili, o tom, že dnešní závod byl extrémně těžký. „Bylo to hodně náročný, těžší závod jsem asi nejela. Já jsem normálně ve druhém kole brečela, jak jsem nemohla. Já byla tak šťastná, že už jsem v cíli, že mi bylo jedno, kolikátá jsem, hlavně že už tam jsem,“ popisovala už s úsměvem a stříbrnou medailí v ruce Diepoldová, jaká muka na trati zažívala.

V časovce třídy C2 měla ČR své zastoupení díky Michalovi Starkovi a Ivo Koblasovi a i oni o sobě dali výrazně vědět. Zkušenější Stark v konečném hodnocení obsadil šesté místo, mladý Koblasa skončil hned za ním. O příčku tak vylepšil své umístění z poloviny závodu.

V soutěži handbiků měla česká výprava jediného zástupce – její barvy ve třídě H1 hájil Martin Kovář. Zkušený paralympionik v tuhé konkurenci vybojoval osmé místo.

Podobně si vedl i David Vondráček v jediném společném závodu mužů i žen. V časovce třídy T1-2, kde startovalo celkem 19 závodníků, bral osmou příčku. Další česká zástupkyně, Lenka Kadetová, skončila na třináctém místě.

Stolní tenis

Stolní tenisté mají za sebou vstup do turnaje družstev. V prvních kolech se představily dva české týmy. Jeden v kategorii 4-5, druhý ve třídě 6-8. V singlové části turnaje došel nejdál Ivan Karabec, který však do soutěže týmů už nezasáhne. Češi se tak spoléhají na Hadravu, Tauše, Suchánka, Lambert a Horuta.

Více se dařilo týmu ve třídě 4-5. Družstvo ve složení Hadrava, Tauš a Suchánek si v prvním kole poradilo se slovenským týmem 3:1 na zápasy. Jaroslav Hadrava sice v úvodním zápasu podlehl 0:3 na sety Slováku Mihalíkovi, René Tauš pak ale vývoj zápasu obrátil dvěma výhrami za sebou a ve čtvrtém, velice napínavém zápase, získal rozhodující třetí bod jeho spoluhráč Hadrava.

O něco méně se dařilo týmu ve třídě 6-8. Zbyněk Lambert začal klání se švédským týmem porážkou, ale Daniel Horut vyhrál následující dva zápasy a přihrál tak mečbol na stranu české dvojice. Zbyněk Lambert jej ve čtvrtém singlovém zápase proměnit nedokázal, a tak přišel na řadu rozhodující zápas – čtyřhra. V té byli nakonec silnější soupeři ze Skandinávie, kteří porazili Čechy 3:1 na sety a postupují tak do dalšího kola turnaje.

Atletika

V atletickém sektoru byly na programu dvě disciplíny s českým zastoupením. Vrh koulí třídy F37/38 s Dušanem Grézlem a hod diskem ve třídě F54/55/56 s Martinem Němcem. Ten dokázal zlepšit své letošní maximum na 35,92 metru, za což získal 934 bodů. Ty mu v konečném účtování vynesly šesté místo.

Dušan Grézl v koulařském sektoru zaznamenal nový osobní rekord, jehož hodnota je nyní 13,40 metru. Šlo o jeho čtvrtý pokus, kterým ještě vylepšil výkon, jenž mu zajistil postup do užšího finále. Celkově mu vynesl osmé místo.

Plavání

Jan Povýšil navázal na své předchozí výkony a znovu postoupil do finále, přestože má zdravotní problémy a už třetí den bere antibiotika. Díky nim ale nemá problémy s dýcháním ani teploty. Na stometrové trati volným způsobem se kvalifikoval do finále sedmým nejlepším časem a i tam byl sedmým nejrychlejším plavcem, když zaplaval dle svých slov nejlepší čas za poslední tři roky na této trati.

Arnošt Petráček ho bohužel nenapodobil a do finále neprošel, ještě má před sebou ale silnou disciplínu v podobě znaku na 50 metrů. Nicole Fryčová dnes byla nejblíže postupu do finále ze všech svých startů, když v rozplavbě obsadila deváté, první nepostupové, místo na trati 100m znak.

Lukostřelba

Už v prvním kole se s týmovým turnajem žen v kategorii reflexní luk Open rozloučily naše ženy. Ty narazily na Írán a podlehly mu 167:190. Íránským ženám se až na jednu trojku dařilo téměř nechybovat, a tak pomalými krůčky navyšovaly svůj náskok. Ten potvrdily vítězstvím v poslední směně 28:20 a postoupily do semifinále.

Boccia

František Serbus, mladý sportovec, který na paralympiádě soutěžil v atletice v hodu kuželkou, nastoupil do druhé disciplíny – objevil se totiž i v singlovém turnaji boccii BC2. S turnajem se však loučí po prvním kole, protože podlehl Slováku Mezíkovi 2:7. Přitom po dvou směnách držel český reprezentant nadějný stav 2:3, pak ale Slovák dvakrát za sebou bodoval a postoupil do další fáze turnaje.