Mentálně postižení sportovci mají další motivaci. Jejich největší akce celosvětově známá pod názvem Global Games se totiž za dva roky uskuteční na velmi zajímavém místě. Vůbec poprvé se Češi na tohle setkání nejlepších borců planety vydají mimo starý kontinent, a hned až do exotické destinace k Tichému oceánu. Konkrétně poletí těsně „pod rovník“, na severozápad Jižní Ameriky, do ekvádorského Guayaquilu, kde se volně pohybují leguáni.

Jde o čtvrtý ročník Globas Games. První proběhl v roce 2004 ve Švédsku, druhý hostila před čtyřmi lety Česká republika (domácí reprezentanti na něm získali málo vídaných 20 medailí) a třetí se konal předloni v Itálii. Zájem o pořádání akce v roce 2015 mělo poměrně dost zemí, ale v těsném finálovém hlasování zvítězili Ekvádorci jak nad svými sousedy z Kolumbie, tak nad Chorvatskem, které bylo mnohými favorizováno vzhledem k celosvětovému rozložení sítě Inas – mezinárodní federace mentálně handicapovaných sportovců.

Riskantní volba

„Ze všech kontinentů má Inas jednoznačně nejširší členskou základnu v Evropě, takže Global Games daleko od ní podle mě nejsou zrovna nejšťastnější volbou. Nicméně jsem přesvědčený, že celkově všechno dobře dopadne. Tamější lidé jsou organizačně velmi zdatní,“ říká Pavel Tilinger, který v Českém svazu mentálně postižených sportovců (ČSMPS) vykonává funkci místopředsedy pro zahraniční styk.

Na Global Games, které začnou slavnostním ceremoniálem v neděli 20. září 2015, poměří síly možná i více než tisícovka sportovců v osmi odvětvích: atletice, basketbalu, cyklistice, futsalu, plavání, stolním i klasickém tenisu a veslování. Pro soutěžící půjde zároveň o možnost seznámit se s latinskoamerickým prostředím a svými výkony se přiblížit účasti na letní paralympiádě v Riu, která je na programu hned následující rok.

Příjemní lidé a zajímavá příroda

V Ekvádoru žijí i Češi a další lidé ze středu Evropy ho od sametové revoluce rádi navštěvují. Architekt Jaroslav Holler dobře zná nejen hlavní město Quito, protože svůj dlouhý a vydařený ekvádorský pobyt strávil i cestováním a kromě přírodních krás země včetně And si prohlédl mj. taky Guayaquil. „Jsou tam pohodoví lidé, sportovcům se u nich bude líbit. Můžou se těšit třeba na leguány, kteří se volně pohybují po guayaquilských parcích,“ láká svoje následovníky do největšího města v zemi (2 miliony obyvatel), jehož součástí je i obrovský přístav na území delty řeky Guayas.

Co se týká časového posunu, jsou v září Ekvádorci oproti středoevropanům o sedm hodin pozadu. Někteří z nich mluví anglicky, ale znalost španělštiny je při komunikaci s nimi nespornou výhodou. Zajímavostí je, že začátek jména pořádajícího města – guay – se například mezi hispánci používá ve významu „skvělý, famózní“.  Doufejme, že stejné atributy budou mít připravované Global Games.