Českému paralympijskému výboru (ČPV) se dnes na poslední chvíli podařilo odvrátit hrozbu, že tělesně handicapovaní sportovci budou v roce 2014 zcela odstřiženi od finančních prostředků ze státního rozpočtu ČR. Klíčovým pro záchranu peněz je vznik nové organizace zastřešené ze strany ČPV.

S blížícím se koncem roku 2013 a v situaci, kdy stále nedošlo ke sjednocení dvou svazů zastřešujících tuzemské sportovce s tělesným postižením, dalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) jasně najevo, že do budoucna nehodlá pokračovat ve dvojkolejném financování.

Sloučení Českého svazu tělesně postižených sportovců (ČSTPS) a České asociace tělesně handicapovaných sportovců (ČATHS) bylo zároveň jednou z podmínek odvolání suspendace členství ČPV v Mezinárodním paralympijském výboru (IPC) před paralympiádou 2012 v Londýně.

ČSTPS a ČATHS se k tomu počátkem loňského roku zavázaly v Memorandu o porozumění, které jejich zástupci podepsali společně s ČPV. Od té doby pak oba svazy o svém sjednocení s větší či menší intenzitou jednaly. Jenže až do dnešního dne k jejich sjednocení nedošlo, a to v žádném ze stanovených termínů.

Výkonné grémium ČPV se proto rozhodlo naplnit svůj podíl na odpovědnosti vůči memorandu a na svém dnešním jednání schválilo vytvoření zcela nové zastřešující organizace nazvané Český spolek pro sport tělesně postižených, v němž se členství nabízí oběma svazům tělesně postižených sportovců, tj. ČSTPS I ČATHS.

ČPV nový spolek zaštítí a bude garantovat jeho činnost. Spolek bude dočasně přidruženým členem ČPV, toto postavení bude garantováno úpravou stanov ČPV. Oba dosavadní svazy tělesně postižených sportovců zůstanou i nadále plnoprávnými členy národního paralympijského výboru.

Nový spolek má jediný účel a cíl, a to dočasné zastřešení stávajících dvou svazů tělesně postižených sportovců za účelem zajištění kontinuity financování sportu tělesně postižených s důrazem na státní reprezentaci. Nový spolek zajistí hospodaření a účelné přerozdělování finančních prostředků ze státních dotací i prostředků nestátních dle metodiky MŠMT nebo dle schválených pravidel.

Navrhované řešení bylo přijato téměř jednomyslně, nepodpořila je pouze zástupkyně ČSTPS Radka Kučírková, místopředsedkyně svazu, která se odmítala vyjádřit k předkládaným návrhům, zaujmout k nim stanovisko či hlasovat o nich s odkazem na nesouhlasné prohlášení ČSTPS, které na půdě VG přečetla.

Výkonná předsedkyně ČPV Alena Erlebachová místopředsedkyni ČSTPS upozornila, že tímto přístupem vystavuje sportovce svého svazu riziku, že pozitivní dopady vzniku účelové a dočasné zastřešující organizace nebudou moci v praxi využít.

Přijaté řešení není koncipováno jako řešení definitivní a nahrazující předpokládané a potřebné sjednocení ČSTPS a ČATHS ve svaz jediný. Vznik nového spolku akceptuje jak MŠMT, tak IPC, a podporuje jej řada osobností, které se v minulosti angažovaly v ukončení sporu mezi tělesně postiženými sportovci.

„Oceňuji, že došlo k tomuto řešení, které bere ohled na skutečné potřeby sportovců, když se jejich zvolení funkcionáři bezmála dva roky nedokázali dohodnout. Představa, že by vinou těchto průtahů zůstali handicapovaní bez prostředků na svou sportovní činnost, je zcela nepřijatelná,“ uvedla Lenka Kohoutová, zakladatelka Nadačního fondu pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením.

„Jako člen plavecké reprezentace od roku 1998 a člen ČATHS od roku 2007 jsem rád, že se letitý spor dvou organizací vyřeší vznikem střešní organizace s podporou Českého paralympijského výboru,“ říká Jan Povýšil, paralympijský medailista, mistr Evropy a vicemistr světa.

„Nový spolek není koncipován tak, že by měl nahradit tolik potřebné znovusjednocení sportovců s tělesným handicapem,“ upozorňuje nicméně výkonná předsedkyně ČPV Alena Erlebachová. „Ale je to asi to jediné, co ČPV mohl reálně udělat pro to, aby alespoň z jeho strany bylo naplněno Memorandum IPC a abychom nevystavili sportovce ostatních handicapů riziku, že jako členové ČPV budou ze strany mezinárodních orgánů vystaveni možným sankcím. Česká republika si to už jednou zažila a nesmíme dopustit, aby se taková ostuda znovu opakovala,“ dodává.

V souvislosti se vznikem nového spolku dochází v rámci ČPV k personálním změnám. Dosavadní mluvčí výboru Pavel Lukeš kvůli členství v přípravném výboru nového spolku a možnému střetu zájmů končí. Jeho pozici zaujme bývalá sportovní reportérka a moderátorka Radiožurnálu Tereza Jelínková z komunikační agentury Spindoctors. Agentura sport handicapovaných dlouhodobě podporuje.