Už před rokem měla být definitivně vyřešena situace ve sportu tělesně handicapovaných. Po řadě let, kdy český stát i mezinárodní orgány tolerovaly dvojkolejnost zastřešení hendikepovaných sportovců, se měly jejich dva svazy konečně sjednotit, což se ale nestalo. Jaká je situace dnes, ptáme se výkonné předsedkyně ČPV Aleny Erlebachové.

Bohužel stále existují dva samostatné svazy, tedy Český svaz tělesně postižených sportovců a mladší Česká asociace tělesně handicapovaných sportovců. Jejich sjednocení přitom bylo jednou z podmínek odvolání suspendace členství ČPV v Mezinárodním paralympijském výboru před loňskou letní paralympiádou v Londýně. Ke znovusjednocení se oba svazy zavázaly podpisem Memoranda o porozumění, které předložil jako způsob řešení dlouholetého sporu mezi oběma organizacemi mezinárodní výbor a pod které se podepsal i národní paralympijský výbor, tedy ČPV.

Jednání mezi oběma svazy ale přece probíhala, letos na podzim se konečně sešly i jejich valné hromady a opětovné sjednocení schválily…

O znovusjednocení zástupci obou svazů s větší či menší intenzitou skutečně jednali, do dnešního dne ovšem k ničemu nedošlo, a to v žádném ze stanovených termínů. Postupně se vynořovaly různé skutečné i zástupné problémy. Obě strany přitom měly často sklon hodnotit problémy nastolené při jednáních rozdílně.

Můžete uvést nějaký konkrétní příklad?

Na podzim, když už se zdálo, že ke znovusjednocení do konce letošního roku dojde a že oba svazy tělesně postižených sportovců konečně nalezly společnou řeč, vynořily se dluhy ČSTPS, nebo chcete-li nevyrovnané závazky ČSTPS, o kterých na počátku jednání ČATHS nevěděla. Představitelé asociace s ohledem na tuto dosud neznámou skutečnost zcela logicky odmítli pokračovat podle předjednaného scénáře, kdy měli její sportovci vstoupit do ČSTPS. A představitelé svazu tento problém bagatelizují a prohlašují, že závazky jsou promlčené, odmítají to však stvrdit svým podpisem pod jakýmkoliv právně závazným dokumentem. Jednání se tak opět ocitla na mrtvém bodě.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ale už dalo jasně najevo, že v příštím roce nebude možné financovat sport tělesně postižených prostřednictvím dvou subjektů. Znamená to, že když nedošlo k dohodě funkcionářů, doplatí na to sportovci obou svazů?

To skutečně hrozilo. A nejen oni. My, tedy Český paralympijský výbor, jako garant sportu všech handicapovaných jsme něco takového nemohli připustit. Možné řešení ohledně nesplněného a nenaplněného Memoranda jsem proto předem osobně konzultovala jak s představiteli MŠMT, tak IPC. Mezinárodní paralympijský výbor k takovému řešení nemá výhrady a MŠMT nás ujistilo, že reprezentanty padnout nenechá. Toto řešení jsme dnes (v pátek 20. prosince 2013 – pozn. red.) projednávali ve Výkonném grémiu ČPV a bylo demokraticky většinou hlasů schváleno. Jediný, kdo je nepodpořil, byla zástupkyně ČSTPS, místopředsedkyně Radka Kučírková. Nerozumím tomu, pokud jí opravdu jde o zájmy sportovců svazu, který reprezentuje.

V čem řešení ČPV spočívá?

VG ČPV schválilo vytvoření zcela nového zastřešujícího spolku, v němž bylo nabídnuto členství oběma dosavadním svazům tělesně postižených sportovců. Nikdo nebude vylučován a všem řádným členům ČPV zůstanou jejich práva. Nový spolek zaštítí a jeho činnost bude garantovat ČPV. Spolek bude dočasně přidruženým členem ČPV, a toto jeho postavení bude garantováno úpravou stanov ČPV.

A jakou tedy bude mít nový spolek v ČPV roli?

Nebude mít statut řádného člena jako ostatní sportovní svazy v ČPV. Tento spolek má jediný účel a cíl, a to dočasně zastřešit dvě stávající organizace tělesně postižených sportovců. Je totiž třeba zajistit kontinuitu financování sportu tělesně postižených s důrazem na státní reprezentaci, dále zajistit účelné přerozdělování finančních prostředků ze státních dotací i prostředků nestátních dle metodiky MŠMT nebo dle schválených pravidel, a to zejména těch, jež svazům nebudou poskytovány přímo.

Znamená to, že proces sjednocení obou stávajících svazů tímto okamžikem končí?

Rozhodně ne. Přijaté řešení není koncipováno jako to, co by mělo nahradit tolik potřebné znovusjednocení sportovců s tělesným handicapem. Ale je to asi to jediné, co ČPV mohl reálně udělat pro to, aby alespoň z jeho strany bylo naplněno Memorandum IPC a abychom nevystavili sportovce ostatních handicapů riziku, že jako členové ČPV budou ze strany mezinárodních orgánů vystaveni riziku sankcí. Česká republika si to už jednou zažila a nesmíme dopustit, aby se taková ostuda znovu opakovala.