Olympijský park v Praze na Letné, obří projekt Českého olympijského výboru připravený k olympiádě v Soči jako náhrada českého domu, se slavnostně otevírá ve čtvrtek večer. Návštěvníci v něm budou mít po dobu konání olympijských her v Soči šanci sledovat výkony českých sportovců a zároveň sami aktivně sportovat.

V areálu na letenské pláni totiž během ledna a začátku února vyrostla řada sportovišť, mezi nimiž je běžkařská dráha, dvě zmenšená hřiště na hokej nebo sjezdovka. Diváci si tak budou moc vyzkoušet hned několik olympijských sportů.

V pondělí 10. února se od 14:00 na Letné představí i sporty zimní paralympiády. Návštěvníci parku tak na vlastní oči uvidí ukázky sledge hokeje, curlingu pro vozíčkáře, jízdy na monoski nebo klasického lyžování s trasérem pro zrakově postižené. Na program plynule naváže koncert The Tap Tap, který je naplánovaný od 18:00 do 19:30.

Český paralympijský výbor do Prahy přiveze dva ligové sledge hokejové týmy, které kromě dvou exhibičních zápasů představí svůj sport přihlížejícím zájemcům i na vlastní kůži. Na Letné bude k vidění zápas SHK LAPP Zlín proti SHK Mustangové Pardubice. Kdo bude mít zájem, může si sám vyzkoušet pohyb na ledě na speciálních saních (sledge). Diváci také budou moci ulovit autogramy Michala Vápenky a Zdeňka Krupičky, dvou členů reprezentačního týmu, který se začátkem března vypraví do Soči bojovat o historický úspěch.

Podobnou možnost budou mít sportovní nadšenci i u biatlonu pro sportovce se zrakovým postižením. Díky zkušeným trasérům si tak kdokoliv bude moci vyzkoušet, jaké to je, pohybovat se na lyžích bez možnosti vidět. K dispozici bude i speciální laserová zbraň, která díky zvukovým signálům umožňuje nevidomým sportovcům střílet.

Obdobně tomu bude i s curlingem pro vozíčkáře. Českému národnímu výběru sice těsně unikla šance startovat na zimních paralympijských hrách v Soči, v Praze ale předvede, jak vypadá curling na vozíčku na špičkové úrovni. Ani zde nezůstanou diváci ochuzeni o možnost vstoupit na led a vyzkoušet si záludnosti tohoto sportu.

Paralympijský den připomíná, že vrchol čtyřletého sportovního cyklu zimních sportovců přichází i pro handicapované. Zimní paralympiáda v Soči startuje sedmého března a Česká republika bude mít své zástupce ve sledge hokejovém turnaji, mezi lyžaři a také v nové disciplíně, kterou je snowboardcross.

Program dne s Českým paralympijským týmem

• Celý den – prezentace Českého paralympijského týmu

• 14:00–14:45 sledge hokej Zlín vs. Pardubice – hokejová plocha 2

• 14:45–15:15 možnost vyzkoušet si sledge hokej – hokejová plocha 2

• 15:00–17:00 prezentace cross country sledge – běžecká trať

• 15:00–15:30 ukázkový zápas curlingu vozíčkářů – curling

• 15:30–17:00 možnost vyzkoušet si curling na vozíku – curling

• 17:00–18:00 prezentace biatlonu a klasického lyžování nevidomých s možností vyzkoušení – biatlon 1. stanoviště

• 17:30–18:30 autogramiáda sledge hokejistů

• 17:45–18:15 ukázka lyžování s monoski – snowpark

• 17:30–18:30 sledge hokej Zlín vs. Pardubice – hokejová plocha 2

 

Lukáš Kratochvíl