Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) chystá pro své členy velkou konferenci v Berlíně, kde oslaví 25. výročí svého vzniku. Slavnostní událost se uskuteční v říjnu letošního roku a bude zároveň strategickým fórem k výměně názorů mezi členy IPC i příležitostí k určení témat, která jsou pro budoucnost IPC důležitá.

„Věřím, že pětadvacáté výročí IPC je vynikající příležitost pro všechny členy se sejít, provést inventuru toho, čeho jsme dosáhli, a sdílet myšlenky a nápady, jak mohou IPC a paralympijské hnutí zažít v budoucnu ještě větší úspěchy,“ řekl prezident IPC sir Philip Craven.

Od svého založení v roce 1989 se IPC rozšířil jak svou velikostí, tak i významem, a změnil se z hnutí zdravotně postižených na hnutí, jehož jádrem je sport. Paralympijské hry jsou přitom momentálně třetí největší světovou sportovní událostí.

„Je důležité, že s tím, jak rosteme, jsou pro nás sportovci stále těmi nejdůležitějšími. Veškeré naše aktivity směřují k naší vizi, kterou chceme inspirovat a nadchnout svět,“ dodal Craven.

Mezinárodní paralympijský výbor byl založen 22. září 1989, momentálně má přes 200 členů a 76 zaměstnanců 18 různých národností. Jeho základnou je německý Bonn.

Krom dohledu nad organizací letních i zimních paralympijských her, IPC také funguje jako mezinárodní federace pro celkem devět sportů – alpské lyžování, biatlon, atletiku, běh na lyžích, lední sledge hokej, benchpress, střelbu, plavání a taneční sporty pro vozíčkáře. V tomto ohledu IPC koordinuje a dohlíží nad světovými šampionáty a dalšími soutěžemi.

Tereza Jelínková