Prezident Mezinárodního paralympijského výboru (IPC) sir Philip Craven se po svém příjezdu do Soči, dějiště zimních paralympijských her, vyjádřil k napjaté situaci na poloostrově Krym. Program Her zůstává podle jeho slov neměnný, o bezpečnost výprav je postaráno a to, co se děje na Krymu, je mimo dosah IPC.

„Dění na Krymu není v naší dikci, to musíme přenechat politikům, je to jejich práce. Navíc, politika a sport by se neměly míchat. Byl bych velice nerad, kdyby se jakákoli z účastnických zemí rozhodla opustit paralympiádu nebo nepřijet. Doufám, že v sobotu, kdy začínají soutěže, budou na startovních listinách všechny národnosti, které jsme deklarovali,“ věří sir Philip Craven.

Otazník ale v tomto případě visí nad ukrajinskou výpravou, která pohrozila bojkotem Her.

„Chceme mírové řešení. Hostitelská země by měla stáhnout své vojáky z Krymu, než paralympijské hry začnou. Jinak je budeme bojkotovat,“ řekla agentuře AFP mluvčí Ukrajinského paralympijského výboru Natalia Garačová s tím, že definitivní rozhodnutí učiní ukrajinský výbor nejpozději v pátek ráno.

„Z mého pohledu nemá bojkot žádný smysl, lepší je zúčastnit se akce a ukázat světu talent sportovců. Nicméně pokud se kterýkoli národ rozhodne Soči opustit, budeme to muset respektovat a soustředit se na týmy, které zůstanou,“ vysvětlil postoj svůj a potažmo i IPC Craven.

V posledních několika dnech se řada zemí rozhodla nevyslat do Soči své představitele, mimo jiné třeba Velká Británie nebo USA. Do Soči se nechystají ani zástupci českého ministerstva školství, oficiálně kvůli pracovnímu vytížení a časové zaneprázdněnosti.

„Respektujeme toto rozhodnutí jednotlivých zemí, které je ale politické, ne sportovní. I tak jsme rádi za jejich vyjádření plné podpory sportovcům, kteří tu zůstávají a chtějí zúročit několikaletou dřinu. Mrzí mě, že události na Krymu vrhají na paralympiádu v Soči tak tmavý stín, nicméně ta se uskuteční podle plánu, program se nemění,“ ujistil prezident IPC.

„Co se týče bezpečnosti, byli jsme ujištěni, že bezpečnostní opatření jsou na stejně vysoké úrovni, jako byly při olympijských hrách,“ doplnil sir Craven.

Češi zůstávají a soustředí se na sportovní výkony

Český tým přiletěl do Soči už v neděli odpoledne a návrat na protest proti nastalé situaci určitě nechystá, stejně jako jakékoli formy protestu.

„Český paralympijský tým v Soči, tak jako všichni ostatní, denně monitoruje situaci na Ukrajině. Prezidium IPC nás pravidelně informuje o situaci osobně na jednáních vedoucích výprav a prostřednictvím dopisů. Prozatímní stanovisko IPC je doporučení věnovat se hlavnímu poslání všech zúčastněných výprav, tedy přípravě na vrcholnou paralympijskou akci a její sportovní program. Tohoto stanoviska se zatím drží, podle mých informací, všech 45 akreditovaných výprav, tedy i výprava z České republiky,“ uvedl vedoucí české výpravy Roman Suda.

„Vnímáme při každodenních setkáních, že i výprava Ukrajiny se připravuje na sportovní program nadcházejících dní,“ dodal.

Ohromný zájem fanoušků

Ze strany fanoušků je nicméně o paralympiádu v Soči obrovský zájem, podle informací IPC se dají očekávat plné tribuny. Rekordní je také zájem televizních stanic o přenosy, Hry by mělo jejich prostřednictvím vidět zhruba 1.6 miliardy lidí po celém světě včetně třeba Brazílie, která má poprvé v historii na zimní paralympiádě své zastoupení.

„Sportovci jsou připraveni vydat ze sebe to nejlepší a inspirovat svět. IPC je sportovní organizace a naší prioritou pro nadcházející dny je zorganizovat ty nejlepší Hry v historii ve spolupráci s organizačním výborem, mezinárodními výbory a mezinárodními federacemi. Chceme světu ukázat, co lidé s handicapem dokáží, to děláme od roku 1960 a jiné to nebude ani v Soči,“ ujistil sir Philip Craven.

Tereza Jelínková