Paralympijské hry v Soči, které odstartuje páteční slavnostní ceremoniál, zatím nijak neovlivňuje situace na ukrajinském Krymu, který leží relativně blízko ruského letoviska. Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) nicméně situaci na Ukrajině pozorně sleduje. Čeští sportovci jsou v Soči už od neděle, o návratu kvůli vyhrocené situaci na Krymu neuvažují.

„My samozřejmě vnímáme tu napjatou situaci na Krymu, je třeba ale říct, že jsme tu tak trošku odtrženi od té reality, protože žijeme velkou sportovní akcí. V téhle chvíli necháváme nějaká zásadní rozhodnutí na IPC, jakožto vrcholném orgánu paralympismu. To je pro nás určující, řídíme se ale i tím, že ve vesnici potkáváme ukrajinské sportovce a ani oni se nechystají k nějakému bojkotu nebo opuštění her,“ uvedl vedoucí české paralympijské výpravy Roman Suda.

Podle zprávy IPC z úterního rána je na místě už 39 z 45 očekávaných výprav, zbývajících šest by už také mělo být na cestě. Dorazit by měly nejpozději ve čtvrtek.

„IPC klade na bezpečnost sportovců velký důraz, také proto jsou bezpečnostní opatření na stejně vysoké úrovni, na jaké byly při klasické olympiádě. Jsme proto v úzkém kontaktu s Ukrajinským paralympijským výborem jak v Soči, tak i v Kyjevě,“ stojí v oficiálním prohlášení IPC.

„Chceme, aby tyhle Hry byly podobným festivalem sportu, který tady v Soči viděli fanoušci před 14 dny. Naše role tady je zorganizovat vše tak, aby zde mohli sportovci zúročit své několikaleté snažení a trénování. Světovou politiku proto přenecháváme politikům. Situaci ale samozřejmě monitorujeme.“

Prezident IPC v Soči

Do Soči už přicestoval prezident IPC sir Philip Craven, kterého uvítal prezident organizačního výboru Dimitrij Černyšenko a někteří z 8000 dobrovolníků, kteří se na Hrách podílejí. Pro sira Cravena je Soči už čtvrtou (a zároveň poslední) paralympiádou ve funkci.

„Jsem tu jen pár hodin, ale už se na mě přeneslo vzrušení všech okolo a nemůžu se dočkat, až Hry začnou. S každou další paralympiádou jde úroveň nahoru, a to díky sportovcům i úsilí národních paralympijských výborů. Myslím, že tady v Soči se od atletů dočkáme vynikajících výkonů,“ těší se sir Philip Craven.

Ve funkci prezidenta IPC se sir Philip Craven, pětinásobný paralympijský šampion v basketbalu na vozíku, Her poprvé účastnil v Salt Lake City v roce 2002. Ale pamatuje i daleko starší historii paralympijských her.

„Vzpomínám si, že v roce 1980 se v Moskvě nekonala paralympiáda, protože vláda tehdejšího SSSR řekla, že v jejich zemi nejsou žádní lidé s handicapem. Teď, o 34 let později, vidíme, jak obrovského pokroku Rusko dosáhlo. Očekávám, že po paralympiádě bude ta změna ještě více vidět,“ myslí si sir Craven.

„Paralympiády mohou prolomit bariéry a stereotypní vnímání jako žádná jiná událost, já osobně doufám, že pro Rusko budou tyhle Hry přelomové. A jsem samozřejmě nadšený tím, jak široké bude televizní pokrytí těchto Her.“

Tereza Jelínková