Velkou premiéru si v pátek dopoledne odbyl nový paralympijský sport – snowboardcross. Ten se představil v areálu v Rosa Khutor, hned vedle sjezdovky, na které se den předtím konal lyžařský slalom. Z Čechů se na start postavil Tomáš Vaverka, který po nepovedeném začátku vybojoval výborné páté místo.

Vaverkovi však nevyšlo hned první kolo podle představ, v horní části trati měl v zatáčce kolizi a ztratil rychlost, do cíle tak dojel v čase 1:00,96. Nejrychlejší Američan Michael Shea zakončil první jízdu v čase 52,29. „Nic jsem nedělal, vůbec jsem se nehejbal, prostě jsem to jel, jako kdyby jsem se jen vez… Vlastně všechno špatně,“ komentoval svůj výkon Vaverka.

Druhé kolo už českému závodníkovi vyšlo lépe a s časem 57,12 se zařadil na průběžné deváté místo. Spokojen se svým výkonem ale před závěrečným kolem nebyl. „Není to dobré, jel jsem moc opatrně. Měl jsem víc riskovat,“ pronesl mezi druhou a třetí jízdou při průchodu kolem novinářů. „Kdybch takovej čas zajel hned v první jízdě, tak by to pak všechno vypadalo jinak, hodnotil už zpětně po závodě čas z druhého kola.

Nejlepší Vaverkův výkon přišel v závěrečné jízdě. Český jezdec zajel druhý nejlepší čas celého kola (53,03) a posunul se z devátého až na páté místo! Na medaile mu to ale nestačilo, v součtu s časem z druhého kola zaostal za třetím Američanem Gabelem o tři vteřiny.

„Já jsem spokojenej, že jsem to přežil. Snad se s tím kolenem bude ještě dát jezdit. S pátým místem ale spokojenej nejsem, chtěl sem zabojovat o medaili. A tam je velkej rozdíl,“ dodává Vaverka, když kouká na výsledky na informační tabuli v cílovém prostoru.

Foto: Martin Malý