Předsedkyně ČPV, Mgr. Alena Erlebachová, adresuje výzvu Českému svazu tělesně postižených sportovců. Její celý text najdete uvnitř článku. Výzvu si můžete stáhnout i ve formátu PDF zde.

Celý text výzvy:

Mgr. Radka Kučírková, předsedkyně

Český svaz tělesně postižených sportovců

Strahov blok 1, Vaníčkova7

169 00 Praha 6

V Praze 18. června 2014

 

Vážená paní předsedkyně,

vzhledem k tomu, že různými způsoby neustále poškozujete na národní i mezinárodní úrovni pověst a dobré jméno Českého paralympijského výboru, vyzývám Vás tímto, abyste tohoto jednání zanechala. Mimo jiné jím porušujete stanovy ČPV.

K zaslání této výzvy přistupujeme neradi, protože to zcela jistě nepřispívá k řešení dlouhodobě neutěšené situace na poli tělesně postižených sportovců v České republice, ale nutí nás k tomu neustálé osočování ČPV ze strany ČSTPS jak u českého Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, tak i u Mezinárodního paralympijského výboru a IWAS – a zejména pak Váš poslední e-mail ze dne 16. června 2014.

ČSTPS od roku 2004 zaměňuje příčinu a důsledek. Nebyl to ČPV, kdo by ČSTPS vyloučil ze svých řad, ale tehdejší předseda ČSTPS Jan Nevrkla, kdo podle soudu překročil své kompetence, jednal neuváženě a neodpovědně a učinil neplatný právní krok vystoupení z ČPV.

Argumentovat dnes tím, že všechny rozsudky soudů v kauzách týkajících se členství ČSTPS v ČPV byly ve prospěch ČSTPS, není fér vůči minulému ani současnému vedení ČPV. Český paralympijský výbor k vyřešení situace zvolil velice vstřícné řešení a nepokračoval v soudním sporu.

Větu „Pokud by i nadále panovaly odlišné názory na míru zavinění celé kauzy, bude ČSTPS nucen použít prostředky, které míru zavinění spolehlivě prokáží“ si nelze vyložit jinak než jako nátlak, aby naprostá většina členů ČPV přijala hodnocení tak, jak je vidí ČSTPS, přestože tito jej vidí naprosto opačně. Nevím, zda si to ČSTPS uvědomuje, ale uvedenou větou přímo vyhrožuje ČPV, že pokud si i nadále bude myslet něco jiného, dá jej k soudu, který ČPV nařídí, co si má myslet. Díkybohu ale již více než čtvrtstoletí nežijeme v režimu, který takové věci dělal.

Zda ČSTPS souhlasil nebo nesouhlasil s časově omezenou dobou členství ČATHS v ČPV, je naprosto irelevantní. ČSTPS si v této věci osobuje právo, které mu nenáleží. O tom, kdo bude členem ČPV, může rozhodnout jedině většina členů, nikoliv jen jeden subjekt. Krom jiného tedy ČSTPS v tomto případě porušuje stanovy ČPV tím, že nerespektuje většinová rozhodnutí VG ČPV.

Řešení, které ČSTPS opakovaně předkládá, je nereálné, protože členská základna ČATHS nechce vstoupit do ČSTPS a neexistuje žádný způsob, jak k tomu někoho v demokratické společnosti přinutit.

Vyjádření, že „Za vznik ČATHS a jeho začlenění do ČPV nese přímou odpovědnost ČPV.“ je lživá a pomlouvačná. Příčinnou souvislost se vznikem ČATHS je třeba vidět v – řečeno slovy soudu „neuváženém a neodpovědném kroku Jana Nevrkly“. Byli to sportovci, kterým J. Nevrkla překazil sportovní kariéru, kteří iniciovali vznik nového spolku, aby jim nebylo upřeno právo sportovat, reprezentovat atd. Pro zdravý rozum je nepochopitelné, že tento člověk do dnešního dne nevyvodil osobní odpovědnost za své fatální selhání v roce 2004, za zkažené sportovní kariéry řady TP sportovců a za komplikace, které způsobil stovkám dalších.

Členství ČATHS v ČPV není v rozporu se stanovami, to je nehorázná lež a pomluva, a podobné obraty jako „tvrdošíjné lpění na uchování ČATHS, udržování členství ČATHS v ČPV“ ze strany ČSTPS poškozují dobré jméno ČPV. Takové chování je nejenže v rozporu s dobrými mravy, ale také se stanovami spolku.

Z formulace „upřednostňuje nikoliv nápravu křivd, které byly napáchány“ je evidentní, o co jde ČSTPS především. Za křivdy, které se staly sportovcům, se současná výkonná předsedkyně ČPV Alena Erlebachová, která s nimi neměla nic společného, několikrát veřejně omluvila.

Pokud hovoří předsedkyně ČSTPS o ČATHS jako o „uměle vytvořené a uměle financované organizaci s klamavým názvem“, dopouští se tím opět porušení povinností člena ČPV tím, že nepřispívá k udržování přátelských a korektních vztahů mezi sdruženými svazy, činí přesný opak.

Hodnocení nového spolku, ČSSTP, jak jej poskytla paní předsedkyně Kučírková, je důkazem neochoty konstruktivně se podílet na tom, aby se sport TP dostal z dvojkolejnosti. Tvrzení paní Kučírkové „zastupuji tudíž všechny TP sportovce“ je nepravdivé, protože TP sportovci z ČATHS jí rozhodně zastupováni být nechtějí a zastupováni jí nejsou.

Paní Radka Kučírková opět hovoří nepravdu, když uvádí, že „ČPV již desátý rok potvrzuje, totiž že nechce situaci, kterou způsobil porušením vlastních stanov i zákona napravit v rámci smírných jednání a interně“. Předně vlastní stanovy porušil primárně expředseda J. Nevrkla (doloženo rozsudkem Městského odvolacího soudu v Praze). ČPV neporušil vlastní stanovy, natož zákon. Naopak vstřícnost ČPV, který se v zájmu smírného vyřešení letitého sporu vzdal svého práva a nepokračoval v soudním řízení, dnes ČSTPS nestoudně prezentuje jako své vítězství u soudu.

S pozdravem

Alena Erlebachová, výkonná předsedkyně

Český paralympijský výbor

Zátopkova 100/2

160 17 Praha 6