Česká plavecká reprezentace neodjede z mistrovství Evropy v Eindhovenu bez medaile. Arnošt Petráček předvedl ve druhém soutěžním dni ve večerním finále závodu na 50m volným způsobem kategorie S4 famózní výkon a v čase 0:41,47 si doplaval pro stříbrnou medaili. Zlato získal díky rychlejšímu dohmatu španělský plavec Oribe, bronz má Ukrajinec Derevinskyj.

Petráček zahájil letošní mistrovství Evropy v pondělí svou doplňkovou disciplínou 100m volným způsobem a dosáhl na ní slušného šestého místa, navíc si na této trati vylepšil osobní maximum.

V úterních rozplavbách závodu na 50m volným způsobem obsadil druhé místo v čase 0:41,25, a rázem se tak dostal mezi aspiranty na cenný kov. Český plavec předvedl parádní start a ještě dvacet metrů před cílem těsně vedl před Španělem Richardem Oribem, ten ale ve finiši zabral a měl rychlejší dohmat. I tak byl ale Arnošt Petráček po závodě velice spokojený.

„Padesátku volným způsobem jsem měl ještě před rokem také jen jako doplňkovou disciplínu. Na letošním mistrovství Evropy už se z ní ale stala hlavní. Ráno jsem vybojoval druhé místo do odpoledního finále a měl jsem velkou radost, že se můžu o medaili poprat s největšími soupeři, jako jsou Francouz David Smetanine a Španěl Richard Oribe,“ popisuje český plavec.

„Před večerním startem jsem se cítil moc dobře a na finále jsem se ohromně těšil. Věděl jsem, že dokážu zopakovat dopolední výsledek,“ usmívá se Petráček.

„Stříbrná medaile byla ale i tak pro mě i mého trenéra Jiřího Filipa krásným překvapením. Teď už se těším na svoje další starty na padesátce motýlek a padesátce znak,“ vyhlíží stříbrný medailista další sportovní klání.

Závod si můžete pustit na videu v čase 40:30.

Kokarev ve světovém rekordu

Ruský plavec Dmitrii Kokarev se v Eindhovenu postaral o překonání dalšího světového rekordu. V závodě na 50m volným způsobem kategorie S2 nedal svým soupeřům sebemenší šanci a doplaval si pro zlato, když za sebou nechal Ukrajince Serhije Palamarčuka a Poláka Jacka Čecha. Rusko vybojovalo v odpoledním programu celkem 13 cenných kovů.

O další z nich se postaral Dmitry Grigorev, mužskou stovku motýlek kategorie S10 vyhrál navíc v novém evropském rekordu. Ohrozit se ho v bazénu pokoušel Španěl David Levecq, ale na ruského závodníka neměl. Bronz získal Denys Dubrov z Ukrajiny.

Svou první zlatou medaili z ME vybojoval další Rus Aleksandr Nevolin-Svetov, na mužské stovce znak kategorie S12. Jen o kousek za ním skončil stříbrný Ukrajinec Sergii Klippert, ruskou sbírku rozšířil o bronz Roman Makarov.

První zlato pro Polsko vyplavala Oliwia Jablonska v závodě na 100m motýlek kategorie S10, a navíc vylepšila evropský rekord na této trati. Sedmnáctiletá plavkyně, která na mezinárodní scéně debutovala v Londýně 2012, za sebou nechala Rusku Ninu Ryabovou a Maďarku Lucu Sosovou.

Německá závodnice Kristen Bruhnová obhájila evropský titul na stovce prsa kategorie SB5, ve stejném závodě získala první medaili pro Rakousko stříbrná Sabine Weberová-Treiberová. Bronz míří zásluhou Fanny Illesové do Maďarska. V mužské variantě závodu vyhrál Karl Forsmen a Švédsko tak má dvě zlaté.

Oribe zlatý podruhé

Španěl Richard Oribe se nespokojil jen se zlatem, které ve večerním finále vybojoval nad Arnoštem Petráčkem. Osmdesát minut po tomto závodě se postavil společně s reprezentačními kolegy na start štafety na 4x50m polohově – novém závodě, v němž závodí smíšené týmy. A pomohl tomu svého vyhrát další zlatou medaili pro Španělsko. Druhé skončilo Rusko a třetí Ukrajina.

„Bylo opravdu velmi těžké závodit proti Rusům. Ale byl to skvělý závod. Všichni členové štafety předvedli své nejlepší časy, v ní jim to jde lépe než v individuálních závodech, což je pro tým skvělé,“ pochvaloval si španělský kouč, který přiznal, že očekával, že Španělsko skončí stříbrné právě za Ruskem.

Dařilo se i plavcům Velké Británie, kteří ve druhém soutěžním dni vybojovali pět titulů a i díky tomu se posunuli na druhé místo v celkovém pořadí národů před Rusko. Žebříčku vévodí Ukrajina, která má na kontě 31 medailí.

Tereza Jelínková