V poslední soutěžní den plaveckého mistrovství Evropy se Česká republika dočkala zlaté radosti. Arnošt Petráček si ve finále závodu na 50m znak kategorie S4 vyplaval titul mistra Evropy a z Eindhovenu si tak odváží dva cenné kovy. Tomáš Hlavinka ani Jana Berušková na své konkurenty v bazénu nestačili a skončili mimo medailové pozice.

„Byl to krásný závod, plavalo se mi skvěle,“ pochvaloval si po svém vítězství Arnošt Petráček, který za sebou nechal na stříbrné pozici ruského plavce Alexeje Lyžikina bronzového Nelsona Lopese, jenž získal druhou medaili na šampionátu pro Portugalsko.

„Jsem ale rád, že už je po závodech, protože se cítím dost unavený, což se projevilo i na dosaženém čase v tomhle závodě. Ale vítězství to bylo jednoznačné,“ oddechl si český reprezentant, jenž dosáhl na čas 48,65.

„Jinak jsem maximálně spokojen s organizací šampionátu i s atmosférou. A taky jsem šťastný, že v posledních letech neodjíždím z vrcholných akcí bez medaile. Teď se těším na zasloužený odpočinek,“ vyhlížel Arnošt Petráček.

Španělsko přidalo v dopoledním programu do sbírky další dvě zlaté. Ve strhujícím finiši závodu žen na 100m motýlek kategorie S9 těsně předstihla jednadvacetiletá Sarai Gasconová britskou mistryni světa Amy Marrenovou. Gasconová si tak odveze z Eindhovenu dvě zlaté, dvě bronzové a jednu stříbrnou medaili.

„Jsem moc šťastná, protože je to víceméně můj nejlepší čas,“ usmívala se španělská reprezentantka, kterou kromě Marrenové doprovodila na pódium bronzová Stephanie Millwardová.

Krátce poté mělo Španělsko dokonce dvě zástupkyně na stupních vítězů po závodě na 400m volným způsobem kategorie S13. Deborah Fontová si vyplavala svou první zlatou medaili na šampionátu, stříbro nakonec má Marta Gomezová, ačkoli na první obrátce byla až čtvrtá. Nakonec odsunula až na třetí místo Rusku Annu Krivšinovou.

„Jsem za vítězství ráda, ale ten čas se mi nelíbí. Je to tak padesát na padesát se spokojeností – ale hlavně, že mám zlato, za to jsem opravdu šťastná, protože jsem plavala tak rychle, jak jsem dnes mohla,“ vyprávěla Fontová.

Švédka Jennie Ekstromová slavila po padesátce prsa kategorie SB2 nejen titul evropské šampionky, ale také nový světový rekord.

„Je to úžasný pocit. Člověk nikdy neví, jak se závod vyvine, vůbec jsem nečekala, že bych mohla vyhrát zlato. Miluju tenhle stadion!“ jásala Ekstromová po závodě, z něhož si stříbro odnesla Juliia Šišivová a bronz Dánka Cecilie Kristiansenová.

Svoji třetí zlatou medaili vybojovala v neděli dopoledne Ellie Simmondsová z Velké Británie, když ovládla stovku prsa kategorie SB6.

„Jsem velmi ráda, že jsem získala svoje třetí zlato a taky jsem si zaplavala nový osobák, takže jsem šťastná, že končím šampionát na takhle vysoké úrovni. Oslavím to se svým týmem, který tu odvedl úžasnou práci. A těším se, až si odpočinu,“ plánovala Simmondsová, která „ukradla“ vítězství Ukrajince Nině Kozlovové. Bronz má Arianna Talamonová z Itálie.

Ruska Irina Kolmorogovová získala nejcennější kov v závodě na 50m prsa kategorie SB3, když předstihla krajanku Natalii Gavriljukovou. Bronzová byla Ukrajinka Mariia Lafinová.

Tomáš Hlavinka postoupil z dopoledních rozplaveb závodu na 50m prsa kategorie SB3 do večerního finále a stejně jako v kvalifikaci obsadil i v něm v čase 0:56,87 šesté místo. Jana Berušková se představila ve finále padesátky znak kategorie S5 a skončila v čase 1:18,42 osmá.

Tereza Jelínková