V kanadském středisku Panorama začíná dnes prvními závody mistrovství světa alpských lyžařů, na kterém se představí kompletní špička. Světový šampionát je největší sportovní akcí alpských lyžařů od loňských paralympijských her v Soči. V Panoramě nebudou chybět ve startovním poli české dresy – o úspěch budou usilovat Patrik Hetmer a Miroslav Lidinský.

„Dobré ráno do Česka z Kanady! Cesta byla dlouhá, ale s pomocí dobré nálady v týmu jsme tu. Už máme za sebou první oficiální trénink sjezdu, sněžilo, trať je dobrá a dlouhá,“ napsal Patrik Hetmer, který v kategorii zrakově postižených mužů jezdí s trasérem Miroslavem Máčalou, na svůj facebookový profil v úterý.

Dnes si společně s trasérem střihl Hetmer druhý měřený trénink a pocity z tratě jsou výborné. „Výrazně jsme oproti včerejšku zrychlili. Teď nás čeká náš první start na mistrovství světa, sjezd začíná v 11 hodin místního času, což je v sedm večer u nás doma. Přímý přenos můžete sledovat na http://www.paralympic.org/alpine-skiing, fanděte číslu 24! Díky za podporu všem,“ uvedl Hetmer, kterému popřála štěstí spousta fanoušků.

Miroslav Lidinský bude soutěžit v kategorii stojících mužů. Na mistrovství světa se bohužel nepředstaví Oldřich Jelínek na monoski, který stále ještě nedoléčil zranění ramene.

„Momentálně jsem ve stavu, kdy docházím na rehabilitaci a rameno postupně rozcvičuji, bohužel jde vše pomaleji, než jsem předpokládal, a tato závodní sezona je již ztracena. Nedovedu zatím vůbec odhadnout, kdy budu schopen aktivního pohybu. Doufám, že si ještě v dubnu nebo v květnu na ledovci trošku zalyžuji, abych si maličko zlepšil náladu,“ přeje si český sjezdař.

Prvním závodem na MS bude sjezd, ve kterém bude mezi největší favority v kategorii zrakově postižených mužů patřit Jon Santacana s trasérem Miguelem Galindou a také americká bratrská dvojice Mac a BJ Marcouxovi.

Mezi stojícími muži se o zlato bude chtít porvat Rakušan Markus Salcher, mistr světa a paralympijský vítěz, společně s Alexejem Bugajevem z Ruska a svým krajanem Matthiasem Lanzingerem. V ženské variantě závodu je adeptkou na zlato Francouzka Marie Bochetová.

V kategorii sedících mužů si brousí zuby na zlato japonský paralympijský šampion Akira Kano, mezi ženami zřejmě nebude mít konkurenci Anna Schaffelhuberová z Německa.

Počet sportovců, kteří budou v Panoramě bojovat o vavříny, přesahuje stovku, účastníci se sjedou ze třiadvaceti zemí.

Tereza Jelínková

Foto: Andrea Carloni (facebookový profil Patrika Hetmera)