První srpnový týden se v západočeské metropoli Plzni koná 13. mistrovství Evropy neslyšících ve sportovní střelbě. Šampionát se vrací na Armádní střelecký stadion v Lobzích po 48 letech, neboť na stejném místě byl v roce 1967 uspořádán vůbec první ročník šampionátu. Česká republika pak hostila mistrovství Evropy neslyšících naposledy v roce 2000, a to v silniční cyklistice.

Jediným domácím reprezentantem, který v Plzni soutěží, je trojnásobný medailista z deaflympiády v Sofii 2013 Marek Bartošek. A úkolu vybojovat pro pořadatelskou zemi cenný kov se zhostil více než zodpovědně.

Bartošek se poprvé představil v úterý ve střelbě z libovolné malorážky na 50 m vleže a hned získal stříbro. „Samozřejmě jsme byli rádi. Ani jsme moc nepočítali s nějakým umístěním, libovolná malorážka vleže není Markovou nejsilnější disciplínou,“ prozradil nadšený trenér Václav Jasný.

Přitom cesta za medailí nebyla vůbec snadná. V kvalifikaci se Bartošek umístil na poslední postupové příčce, i když se solidním náskokem 1,3 bodu na devátého Marca Barona – reprezentanta Německa. „Finále se střílí znova od nuly. My tomu říkáme, že to je loterie. Rozhodují lepší nervy, lepší hlava. Marek je měl dobré,“ přiblížil Jasný, jak se rodila medailová radost.

A finále střeleckému esu z Valašského Meziříčí skutečně vyšlo nad očekávání. Z celkem dvaceti ran se Bartošek trefil pouze šestkrát pod 10 bodů. A od vítěze kategorie Švýcara Moeschinga ho nakonec dělilo 7 desetin, na třetího Artema Almazova z Ruska měl náš reprezentant náskok rovný bod.

„Měli jsme radost, už když byla jasná medaile. I všichni fanoušci byli velice rádi za to stříbro,“ popsal Jasný atmosféru na stadionu a přidal optimistický výhled do dalšího průběhu šampionátu, kdy je na programu střelba ze vzduchovky: „Ve čtvrtek to je Markova silná disciplína.“

Bartošek získal dvě medaile již před osmi lety v Ženevě a taktéž v roce 2011 na evropském šampionátu v Mnichově. Proto nejen trenér, ale i fanoušci věří v další slibné umístění také na domácí půdě.

Kvalifikační střelba na 10 m je na programu ve čtvrtek 6. srpna od 8:15, finále pak v 11:45 a všichni fanoušci sportovní střelby jsou na Armádní střelecký stadion v Plzni-Lobzích srdečně zváni.

Ota Černý