Dvě zlaté, stříbrné i bronzové medaile přivezla česká výprava ze světových her Mezinárodní federace sportů vozíčkářů a amputářů (IWAS)! Zároveň v Soči Český svaz tělesně postižených sportovců (ČSTPS) předložil delegátům valné hromady návrh na ukončení sporu s Českou asociací tělesně handicapovaných sportovců (ČATHS)!

Celkem 16 sportovců ČSTPS startovalo v plavání a jeden z nich se pilotně zúčastnil i soutěže v páce. Plavci přivezli 6 medailí. Zlato získali Tomáš Hlavinka (na fotce uprostřed) na 50 m prsa a Vendula Dušková na 100 m volný způsob, která se ještě navíc ozdobila 2x stříbrem na 100 m prsa a 400 m volný způsob. Bronz ve výborném čase vybojovala Anežka Floriánková (100 m znak).

Bronz Víti Šaška na 200 m polohový závod byl spíše utrpěnou medailí, poněvadž plavci se v jeho třídě SM6 sešli pouze 3 a překvapivě dostali všichni medaili. Záplava osobních rekordů a především soudržná účast velmi pestře složeného týmu charakterizovala naši účast na Hrách.

Startovní pole v páce rozšířil Petr Štefan, kterému se nepodařilo ze základního kola postoupit ani na levou, ani na pravou ruku. Bylo to cenné střetnutí s kavkazskou a ruskou realitou.

Situaci nám komplikuje pouze dvoukolejnost ve sportu tělesně postižených v ČR, ale doufám ve velice brzké sjednocení obou organizací pro tělesně postižené. Po obnovení jednoty by účast na soutěžích tohoto typu a především finanční podpora všech sportů měla být rozhodně kvalitnější. I tak považuji výpravu za úspěšnou a 13. místo v hodnocení zemí to dokladuje,“ hodnotí Hry Radka Kučírková, předsedkyně ČSTPS.

Šlo o cenný ostrý test pro plavce aspirující na účast na paralympiádě v Riu a zároveň šlo o závodní zahraniční premiéru pro plavce z rozvojového programu. Obojí naplnilo vrchovatě svůj účel a potvrdilo kvalitu dlouholetého programu KONTAKTU bB,“ dodává šéftrenér plavání Jan Nevrkla.

Součástí her byla valná hromada IWAS. ČSTPS zůstává i nadále řádným členem IWAS a představil delegátům valné hromady návrh na sloučení ČSTPS do ČATHS, který by ukončil již jedenáct let trvající dvoukolejnost ve sportu tělesně postižených a převedl by automaticky členství v IWAS na ČATHS. ČSTPS doufá v brzké sloučení obou organizací pro sport tělesně postižených.

Poznámka:

IWAS (International Wheelchair and Amputee Sports Federation), mezinárodní organizace pro sportovce s tělesným postižením, je zakládajícím členem Mezinárodního paralympijského výboru. Historie mezinárodních soutěží sahá do roku 1948, kdy v britském Stoke Mandeville zahájil Sir Ludwig Guttmann ve stejný den jako olympijské hry první mezinárodní závody ve více sportech pro tělesně postižené. Stoke Mandeville je tak kolébkou sportu osob s tělesným postižením. ČSTPS je dlouholetým řádným členem IWAS (dříve ISMWSF – pro vozíčkáře a ISOD – pro stojící), pravidelně se účastní světových her jak dospělých, tak juniorů, a též na území ČR tyto mezinárodní závody pořádá.

Zdroj a foto: ČSTPS