Ve dnech 22.–24. dubna proběhl ve Švýcarském Nottwilu druhý ročník mezinárodního turnaje florbalu vozíčkářů Swiss Wheely Open. Turnaje se letos zúčastnilo devět týmů – z toho dva vyslala Česká federace florbalu vozíčkářů. Dva zástupce měla i nizozemská reprezentace a tradičně se představil i tým Německa i domácí Švýcaři. Nováčky turnaje byly týmy Belgie, Polska a Kanady. 

Na úvod turnaje byly rozlosovány dvě skupiny. Ve skupině A se spolu ocitly oba české týmy – zkušenými hráči tvořený Best Veterans Offensive trenéra Vladimíra Maříka a tým Rising Guns Offensive, ve kterém se pod vedením Tomáše Peka sešly vycházející hvězdy české reprezentace. Za zmínku stojí, že ve zkušenějším mužstvu se objevila také opora národního sledge hokejového týmu Zdeněk Krupička.

V úvodním zápase turnaje přehráli čeští Rising Guns development tým Nizozemska 0:3. Poté však narazili na své zkušenější reprezentační kolegy, kteří nováčky porazili hladce 5:0. V dalších zápasech si vycházející pušky poradily s Německem a veteráni ve vypjatém boji porazili polskou reprezentaci, která přivezla na turnaj rekordní počet hráčů. Nováčci už na Poláky nestačili, a tak obsadili ve skupině třetí místo. V následném souboji s Kanadou o pátou příčku celkového pořadí ze sebe ovšem Rising Guns Offensive dostali to nejlepší a porazili jediného zámořského účastníka turnaje 3:2

Tým veteránů nenašel na turnaji konkurenci

Stálice české reprezentace mezitím pokračovaly v suverénní jízdě výhrou nad nizozemským development týmem 7:0 a Německem 6:0. V semifinálovém utkání s Belgií se hattrickem prosadil Zdeněk Krupička a nejen díky němu se český výběr dostal do finále.

V něm na naše borce čekala zkušenější polovina nizozemské reprezentační výpravy. Ta se dokonce dostala do vedení, když ve druhé polovině první třetiny otevřel skóre nizozemský útočník Heval Kisin. Již po devatenácti sekundách však Zdeněk Krupička odpověděl srovnávacím gólem na 1:1. Stejný hráč poté dokázal na začátku druhé třetiny vstřelit další gól. Soupeř se však odmítal vzdát a soustavně vyvíjel tlak na naši bránu. Chladnou hlavu zachoval zejména brankář Jiří Němec, který vychytal veškeré další nebezpečné střely. Konečné vítězství veteránů české reprezentace florbalu vozíčkářů nad Nizozemskem 3:1 zpečetil František Synek. Souboj o třetí místo ovládlo Polsko, které smetlo belgickou reprezentaci 11:1.

„Oba týmy předvedly na tomto turnaji vysoce kvalitní výkony a každý zápas odmakaly na maximum. S výkony obou týmů jsem nadmíru spokojen,“ uvádí reprezentační trenér Vladimír Mařík.

Tomáš Pek, trenér vycházejících hvězd české reprezentace florbalu vozíčkářů, k tomu dodává: „Většina členů týmu vycházejících hvězd neměla na tomto typu turnaje doposud žádné zkušenosti. I přesto dokázal tento tým na mezinárodní úrovni porazit daleko zkušenější soupeře a zcela po zásluze obsadil vynikající 5. místo.“

Ota Černý

Foto: facebook České reprezentace florbalu vozíčkářů