Český reprezentant v paralukostřelbě, dvojnásobný paralympijský medailista, úřadující mistr světa a několikanásobný světový rekordman David Drahonínský přidal na mistrovství Evropy, které v neděli vyvrcholilo ve francouzském Saint Jean de Monts, do své sbírky mezinárodních úspěchů další cennou trofej.

Do přímořského střediska zamířil Drahonínský spolu s reprezentačními kolegy z týmu Spastic Handicap Markétou Sidkovou, Lenkou Kuncovou, Leošem Bartošem, Karlem Davídkem a Václavem Koťálem. Ti se navíc zúčastnili vyřazovacího turnaje o kvóty na Letní paralympijské hry v Riu. Nejdále se v něm dostal Leoš Bartoš, který až ve čtvrtfinále těsně podlehl Britovi MacQueenovi.

David Drahonínský pro ČR vybojoval místo již loni na MS, takže se souboje o kvóty neúčastnil, zato ale hned v kvalifikačním kole šampionátu předvedl neuvěřitelný nástřel 678 bodů, kterým opět posunul světové maximum ve své kategorii.

V dalším souboji musel Drahonínský vyřadit jediného dalšího českého reprezentanta, který prošel kvalifikací – Karla Davídka. Vyrovnaným výkonem okolo 130 bodů si pak hladce poradil i s Italem Azzolinim a v semifinále s Igorem Meškovem z Ruska, jenž nakonec obsadil třetí příčku.

V nedělním finále se pak náš nejlepší reprezentant potýkal nejen se zástupcem turecké reprezentace Omerem Asikem, ale i s komplikovanými povětrnostními podmínkami. Přesto se mu podařilo vytasit skvělých 137 bodů a nedat tak svému soupeři, který vystřílel bodů „pouze“ 124, šanci.

Naši reprezentanti budou mít šanci na získání kvalifikačních kvót pro Rio ještě před domácím publikem v Novém Městě nad Metují, kde proběhne závod Světového poháru v týdnu od 13. do 20. června.

Foto: facebook Davida Drahonínského