Rok 2016 se výrazně zapisuje do dějin sportu handicapovaných. Mezinárodní výbor sportu neslyšících (ICSD) s Mezinárodním olympijským výborem (MOV) totiž podepsaly Memorandum o porozumění. Tím bylo stvrzeno, že prezident MOV Thomas Bach a prezident ICSD Dr. Valery Rukhledev sdílí stejnou vizi propagace tělesných a sportovních aktivit pro blaho společnosti.

V tomto memorandu, jakožto výsledku dlouhodobého sbližování obou organizací, MOV uznává důležitost ICSD jako multi-sportovní organizace a jako nevládní mezinárodní sportovní organizace a souhlasí s podporou ICSD založenou na následujících principech:

  • začlenění neslyšících sportovců a diváků do sportu
  • ochrana sportovců a jejich čistoty ve sportu
  • organizování aktivit a sportovních událostí společně s Olympijským hnutím
  • sdílení a řízení poznatků podpory a tréninkových programů pro sportovce a činovníky společně s podpůrným programem efektivního řízení soutěží
  • sdílení obsahu na Olympijském kanálu IOC a na dalších platformách
  • srovnání komunikace, marketingu a obchodních programů

Po podepsání Memoranda o porozumění se výkonný výbor ICSD, vedoucí sportovního partnerství a koordinace MOV, výkonný ředitel ICSD, předseda Švýcarské federace neslyšících sportovců, Organizační výbor letní deaflympiády 2017, Mezinárodní basketbalová federace neslyšících (DIBF) a Mezinárodní fotbalová asociace neslyšících (DIFA) zúčastnili slavnostního přestřižení pásky k oficiálnímu otevření centrály ICSD v Maison du Sports International v hlavním městě olympismu – švýcarském  Lausanne.

Vedle podpisu Memoranda o porozumění proběhlo také třídenní jednání výkonného výboru ICSD o různých aspektech sportu neslyšících sportovců a o stavu příprav na nadcházející letní deaflympiádu 2017. Organizační výbor  zde spolu s tureckým Ministerstvem sportu prezentovali svou 3. zprávu  přípravách.

Plné znění Memoranda v originále si můžete přečíst zde.

Zdroj: ČSNS