Na mistrovství Evropy, které proběhlo na začátku května v portugalském Funchalu na Madeiře, padlo celkem 28 světových rekordů! A i v takto vypjaté konkurenci paralympijské sezóny dokázala česká výprava zazářit řadou skvělých výkonů, a zásluhou Venduly Duškové, Běly Třebínové, Arnošta Petráčka a Jana Povýšila dokonce ze slunného Portugalska přivézt sedm medailí. 

Naše reprezentační výprava měla své zástupce každý den šampionátu v několika závodech. Hned v úvodním dni se na 100 m znak představil Vít Šašek a 200 m volným způsobem plaval Vojtěch Franěk. I když ani jeden nepostoupil do finále. To se povedlo až Vendule Duškové s Anežkou Floriánkovou v závodě na 100 m volným způsobem, na medaile však již nedosáhly. Ve stejné disciplíně pak ve finále bojoval také Jan Povýšil, i on skončil pod medailovými příčkami. Stejně jako Arnošt Petráček, který se probojoval do finále na 50 m motýlkem.

O den později již cenné kovy zacinkaly. A to hned dva v jednom závodě, když Arnošt Petráček v závodě na 50 znak vybojoval stříbro a s o 1,74 vteřiny pomalejším časem bral bronz Jan Povýšil. Mezi ženami se prosadila na 400 m volným způsobem Vendula Dušková, která obsadila druhé místo. Další finalistka toho dne Běla Třebínová skončila těsně na čtvrté příčce a Miroslavu Smrčkovi chybělo na bronz 4,36 vteřiny.

Třetí den se do finálových kol probojovalo dokonce šest našich reprezentantů, nicméně do medailové sbírky nikdo z nich nepřispěl. To se povedlo až ve středu Vendule Duškové, která v závodě na 100 prsa získala bronz – svou druhou medaili na šampionátu.

Ve čtvrtek se medaile dočkala legenda českého paralympijského plavání Běla Třebínová, když na 50 m znak zaplavala skvělý čas 45,17 a umístila se tak na druhém místě. Ve stejný den přidal svou druhou bronzovou medaili i Jan Povýšil – tentokrát na 150 m polohového závodu. Ten mohl dovršit bronzový hattrick poslední závodní den šampionátu, chybělo mu však 42 setin vteřiny, o které mu v závodu na 50 m volným způsobem třetí příčka unikla. Běla Třebínová ovšem ve stejné disciplíně svou příležitost využila a skvělým výkonem 38,62 uzavřela parádní českou medailovou sbírku na čtyřech bronzových a třech stříbrných.

A výborný výkon podal také zrakově postižený plavec Miroslav Smrčka, který promluvil skvělými výsledky promluvil do finálových bojů hned šestkrát a několikrát mu unikla medaile jen těsně. Zástupci Českého svazu mentálně postižených sportovců Vladimíru Hlaváčovi se sice do finálových závodů nepodařilo probojovat , nicméně i tak se mohl ze Španělska vracet spokojený, neboť se mu ve čtyřech závodech podařilo stanovit hned tři nové národní rekordy.

Naši sportovci tak vyslali před nadcházejícími paralympijskými hrami jasnou zprávu, že je s nimi v bazénu třeba počítat.

Foto: Flickr IPC