V minulém týdnu proběhlo v Jeseníku mistrovství Evropy v orientačním běhu a trail-o, kde závodili i handikepovaní sportovci. Z nich se nejlépe zadařilo našemu trojčlennému týmu, který v nově představené kategorii štafet obsadil skvělou stříbrnou příčku. Jana Kosťová se pak prosadila i v individuální kategorii.

Orientační závody jsou specifické tím, že spolu závodí handicapovaní a nehandicapovaní sportovci a soutěží v přesném čtení mapy ve třech různých soutěžích. V Jeseníku proběhl kromě zmiňované štafety ještě dvoudenní závod jednotlivců trail-o a soutěž kategorie TempO, v níž se však nevyhlašují výsledky handicapovaných sportovců zvlášť.

Na hromadný start štafetového závodu se postavilo 34 týmů zastupujících 16 zemí, z toho 8 týmů závodilo v kategorii Para. V té se představilo i české družstvo, které tvořila světová šampionka Jana Kosťová, Hanka Doležalová a Bohuslav Hůlka. A naši si s tratí, na níž bylo připraveno devět PreO kontrol a dvě časovky TempO, poradili více než dobře. Nechali za sebou totiž řadu zkušených evropských závodníků a skončili jen těsně – o 20 vteřin – za favorizovaným týmem ze Švédska, čímž vybojovali pro domácí stříbrnou medaili.

V dvoudenním individuálním závodě se z našich nejlépe umístila Jana Kosťová, která obsadila nádherné čtvrté místo za výrazně lehčeji handicapovanými závodníky. Tím pro Českou republiku zajistila druhé nejlepší umístění na šampionátu v individuálních soutěžích po triumfu Pavla Kufrürsta v kategorii TempO.