Od pátku 20. května probíhalo v belgickém Ostende druhé zastavení světového poháru v cyklistice, kterého se úspěšně zúčastnila řada českých reprezentantů. Nejvíce se zadařilo handbikerovi Patriku Jahodovi, který si z Belgie přivezl hned dvě medaile, čímž se ve své kategorii zařadil na čtvrtou příčku průběžného pořadí i přesto, že první kolo vynechal.

Na úvod poháru byly naplánovány závody v časovce jednotlivců. A navzdory vysoké náročnosti trati a nepřízeni počasí se právě v časovce podařilo Patriku Jahodovi získat stříbro, když skončil za Ernstem Bachmaierem z Rakouska.

Skvěle se vedlo i dalším českým závodníkům. Tereza Diepoldová obsadila v náročném závodě kategorie žen C2 čtvrté místo. V nabité konkurenci v časovce dlouhé 25 km se skvěle prosadil Jiří Ježek, který v kategorii C4 skončil na pátém místě. Rovněž páté místo vybojovali Ivo Koblasa v kategorii C2 a Kateřina Antošová v kategorii H3.

Druhý den – druhá medaile pro Patrika Jahodu

Druhý závodní den světového poháru v cyklistice handicapovaných byl na programu silniční závod kategorií handbike a tricyklů. Výborný závod opět odjel Patrik Jahoda a k druhému místu v časovce přidal vítězství v kategorii H1.

„Kvůli nemoci jsem nemohl odjet na první kolo světového poháru do Pietermaritzburgu, což moc mrzí. Do Ostende jsem se těšil, protože zdejší trať mi svým rovinatým profilem velmi sedí. V podstatě jsem se držel taktiky, kterou jsem si předem navrhl, tzn. držet se na špici, jet chytře v těžkých větrných podmínkách a v posledním úseku proti větru zhruba 2 km před cílem zaútočit a náskok udržet až do cíle. Jak jsem si to ráno vymyslel, tak se mi to podařilo udělat a vyhrál jsem,“ říká s úsměvem Patrik.

Jako další z českých zástupců se na start postavila Kateřina Antošová. Závod kategorie žen H3 dlouhý 42 km jela velmi aktivně a nakonec z toho bylo kvalitní páté místo. Další silniční závod absolvoval i Tomáš Mošnička, který měl na světovém poháru svou premiéru a v kategorii H4 závodil Miroslav Šulc. Tomášovi se závod vydařil a v obrovské konkurenci 34 jezdců obsadil šestnáctou příčku. Miroslav Šulc skončil na osmnáctém místě.

V kategoriích tricyklů se nejvíce dařilo Jiřímu Hindrovi v kategorii T1, který skončil na třetím místě, stejně jako se mu to podařilo předešlý den v časovce. V kategorii T2 se z Čechů nejvýše umístil Zbyněk Charvát, který skončil na desátém místě.

Jiřímu Ježkovi chybělo k medaili půl metru

V neděli, závěrečný den světového poháru, byl na programu silniční závod kategorií C. To znamená, že se na trať vydal i Jiří Ježek. Již od startu závodu kategorie C4-5 bylo jasné, že se pojede velmi rychle s množstvím nástupů v technické pasáži trati. Hned v prvním kole byl navíc v pelotonu pád, kterému se Jirka Ježek naštěstí vyhnul. Ve druhé polovině závodu se odpoutala od zbytku pelotonu dvojice závodníků Metelka (C4) a Chaman (C5) a tuto dvojici začala pronásledovat skupinka šesti závodníků, ve které nechyběl ani náš závodník. Metelka nakonec vítězství udržel a ve spurtu se rozhodovalo o dalších umístěních. Jiří Ježek v závěru vybojoval krásné čtvrté místo a od bronzu jej dělilo jen půl metru.

Jako druhý závod nedělního dopoledne se jel závod kategorií C1-3. V početném startovním poli nechyběl náš závodník Ivo Koblasa. V závodě dlouhém 65 km Ivo vybojoval páté místo, což je vzhledem k náročnosti trati velmi dobrý výsledek.

A ani jediná česká žena v nedělním programu Tereza Diepoldová se se svými soupeřkami rozhodně nenechala zahanbit. Bohužel závod o třetí místo opět rozhodoval závěrečný spurt. V něm Tereza prohrála s Nizozemkou Norbruis a skončila také na nepopulární čtvrté příčce. Vítězkou se stala Číňanka Zeng.

Příští závod světového poháru proběhne od 15. do 17. července ve Španělsku. Průběžné pořadí je k nahlédnutí zde.