Česká metropole patřila na začátku měsíce handicapovaným sportovcům – konaly se tam Světové hry tělesně handicapované mládeže, tzn. sportovců ve věku od 14 do 23 let. V Praze se představili borci z 30 zemí světa ve čtyřech sportovních odvětvích: atletice, plavání, stolním tenise a šermu na vozíku.

Češi se v konkurenci téměř tří stovek mladých sportovců neztratili – získali celkem 32 medailí, z toho deset zlatých, sedmnáct stříbrných a pět bronzových. Nejúspěšnějšími domácími účastníky her byli stolní tenista David Půlpán se dvěma zlatými a jednou stříbrnou medailí, plavkyně Kateřina Komárková se zlatem a stříbrem a zlatá diskařka Rosálie Mošovská. Tři stříbra získaly atletky Kateřina Nováková a Tereza Jakschová.

Pozitivní přínos Světových her handicapované mládeže ocenila výkonná předsedkyně Českého paralympijského výboru Alena Erlebachová. „V Praze startovali sportovci od nejtěžšího po nejlehčí formy postižení. Jakýkoliv, i sebepomalejší výsledek, je úctyhodný a zaslouží respekt a chválu. Obdivuji všechny, kteří se i přes svůj handicap k něčemu upnou a naplno se tomu věnují,” řekla Erlebachová.

Výkonná předsedkyně ČPV se obšírněji vyjádřila k plavecké části akce: „Z pověření International Wheelchair & Amputee Sports Federation IWAS byl jediným organizátorem plavecké části tohoto sportovního klání Český paralympijský výbor. Zajistit tak významnou akci po technické i pořadatelské stránce se podařilo jen a jen díky vysokému nasazení všech pracovníků ČPV, ČSMPS a SK Handisport Liberec. Díky dlouholeté výborné spolupráci s Českým plaveckým svazem se podařilo zajistit potřebnou techniku a výborný sbor rozhodčích.

Na bazénu Šutka v Praze 8 se ve dnech 1. a 2. července sešlo cca 75 plavců ze 17 zemí. Českou republiku reprezentovala Kateřina Komárková, která vybojovala 1x zlato a 2x stříbro, Ivan Nestával (1x stříbro), Martin Císař získal 1x bronz a Adam Šimonek, který nakonec ze soutěže odstoupil kvůli zranění.

Jsme rádi, že se naši plavci v bazénu prosadili a byli úspěšní. Vážíme si ale všech, i těch nejslabších výkonů. Je výborné, když sportovci s postižením překonávají sami sebe – za to jim patří dík a naše úcta.

Pochvalou na adresu ČPV – organizátora plavání – nešetřil Paul DePace, prezident IWAS, ani vysocí komisaři IWAS. Škoda jen, že LOC (Nadační fond Emil) neposlouchal naše výzvy a rady, které se týkaly především organizace kolem bazénu – zdvojená zdravotní služba, zdvojený nájem ozvučení, najmutí firmy na vyvěšení vlajek na bazénu, které jsme museli převěšovat, a další. Mohlo se předejít finančním ztrátám a mohlo dojít k využití lidského potenciálu na jiné části Her.

Osobně bych chtěla poděkovat nejenom pracovníkům sekretariátu ČPV, trenérům z ČSMPS, členům SK Handisport, ale i rozhodčím z Plzně, Brna, Trutnova a Prahy. Děkuji vám všem.“

Přečtěte si i poděkování předsedy místního organizačního výboru Pavla Zbožínka výkonné předsedkyni ČPV Aleně Erlebachové. poděkování_ČPV