Poté, co Mezinárodní sportovní arbitráž v úterý 23. srpna potvrdila rozhodnutí Mezinárodního paralympijského výboru o vyloučení ruské výpravy z letošních paralympijských her v Riu, bylo potřeba přerozdělit celkem 267 kvalifikačních míst mezi sportovce z ostatních zemí. To se nakonec dotklo také české výpravy, která se tak rozrostla o dva reprezentanty.

Prvním dodatečně nominovaným reprezentantem je 37letý Dušan Grézl, který se zúčastnil už paralympiády v Athénách 2004, odkud si přivezl bronzovou medaili ve vrhu koulí. A vydařenou sezonu zažíval i loni, kdy se ve stejné disciplíně stal evropským mistrem na šampionátu v italském Grossetu. Na hrách v Riu se ovšem ve vrhu koulí v kategorii F38 soutěžit nebude, a tak se Grézl představí ve své doplňkové disciplíně – hodu oštěpem.

Druhou dodatečně nominovanou reprezentantkou je teprve osmnáctiletá Kateřina Husáková. Ta v minulém roce získala bronz na Global Games v Ekvádoru ve štafetovém závodě na 4 x 100 m. Mladá atletka se tak stane jedinou zástupkyní Českého svazu mentálně postižených sportovců na letošních paralympijských hrách, kde poběží závod 400 m.

Česká výprava, která nakonec čítá 39 sportovců, se sejde ve středu 31. 8. v pražském hotelu Don Giovanni, kde také v jednu hodinu proběhne předodletová tisková konference.