V červenci se v tureckém Samsunu konalo mistrovství světa v plážovém volejbalu neslyšících. Volejbalistky České republiky zde obsadily příjemné třetí místo a jejich mužští kolegové místo páté. Níže přinášíme postřehy člena realizační výpravy na MS. Hráčům Gratulujeme a přejeme ještě větší úspěchy na deaflympiádě, která se bude konat příští rok tamtéž.

V neděli večer  jsme přistáli v Samsunu, odsud jsme jeli autobusem necelou hodinu na ubytovnu – vysokoškolské koleje. Kvůli náhlé špatné politické situaci v Turecku hodně zemí odřeklo účast na MS. Zúčastnily se Česká republika, Turecko, Rusko, Thajsko, Litva a Polsko. V pondělí a úterý jsme absolvovali tréninky v beach volejbalu na pláži, která byla cca 20 minut jízdy autobusem od naší ubytovny.

V úterý začal první zápas pro holky – Ivanu Votípkovou a Oldřišku Žídkovou, které reprezentovaly ČR proti Ruskám, mistryním Evropy z roku 2014. Naše prohrály 0:2. Kluci ve složení Václav Boček a Jan Žídek hráli proti mužskému tureckému týmu č. 2, který porazili hladce 2:0.

Další den hrály holky proti ženskému tureckému týmu č. 2 a následně odpoledne proti Turkyním č.1, dvakrát zvítězily 2:0. Kluci pro změnu hráli proti Rusům 1, se kterými prohráli 0:2, poté porazili Thajsko 1 2:0.

V pátek čekal holky zápas proti Litvě a následně proti Thajsku, s Litvou naše holky prohrály 0:2, nad Thajskem vyhrály 2:0. Holky reprezentující ČR skončily na 3. místě, tudíž postoupily do semifinále, které se hrálo další den, v sobotu. Kluci poslední zápas s Polskem 1 prohráli 0:2, ve skupině tudíž skončili třetí, do semifinále ze dvou skupin po 5 postupovali jen první 2.

Holky v semifinále znovu narazily na Litvu, se kterou opět prohrály 0:2, odpoledne je čekal poslední zápas a bojovaly o 3. místo s Tureckem č. 1, nad kterým vyhrály 2:0 a získaly první historické 3. místo na MS v beachvolejbalu. Finále žen hrála Litva proti Ruskám a Litva vyhrála 2:0 a stala se celkovým vítězem MS v beachvolejbalu žen roku 2016.

Celkové pořadí žen: 1. místo Litva, 2. místo Rusko, 3. místo ČR, 4. místo Turecko 1.

U mužů se hrálo o postup do finále a to Rusko 1 – Polsko 2 a vyhrálo Rusko 1 a postoupilo do finále. Další o postup do finále hrálo Rusko 2 – Polsko 1 a vyhrálo Rusko 2 a postoupilo do finále. Zápas o třetí místo hrálo Polsko 1 – Polsko 2 a vyhrálo Polsko 1 a umístilo se na třetím místě. Finále hrály Rusko 1 – Rusko 2 a vyhrálo Rusko 1 a stalo se celkovým vítězem MS v beachvolejbalu mužů roku 2016.

Celkové pořadí u mužů: 1. místo Rusko 1, 2. místo Rusko 2, 3. místo Polsko 1, 4. místo Polsko 2, 5. místo ČR.

Zpracoval: Jan Žídek