Pátý den paralympijského klání se česká výprava dočkala vytoužené medaile. V závodě na 50 m volným způsobem ji z bazénu vylovila medailistka z Atén a Pekingu Běla Třebínová. Dařilo se ale i dalším plavcům a na vodu vyplul také jachtař Daniel Bína. Svůj závod na 400 m zaběhla Kateřina Husáková a do soutěže vstoupila jezdkyně Anastasja Vištálová.

Kromě Třebínové se dnes v polohovém závodě na 150 m představil Jan Povýšil a 50 m volným způsobem si zaplaval Miroslav Smrčka. Oběma plavcům se podařilo postoupit do finále, kde skončili shodně na sedmém místě. Třebínová, pro kterou byl dnešní závod premiérou na letošních hrách, postoupila do finále ze šestého místa.

„Musím říct, že ještě po rozplavbě jsem si takový výsledek ani nepředstavovala. Ale trenérka Andrea Věnseková pořád tvrdila, že na to mám, a jak se ukázalo, měla pravdu,“ konstatovala první česká medailistka.

Ve finále nakonec dohmátla v čase 37:37, čímž si proti rozplavbě polepšila o více než čtyři vteřiny, a dosáhla tak na bronzovou příčku.

„Jsem moc šťastná a doufám, že se mi to podařilo prolomit i za ostatní a odteď začnou medaile cinkat všem,“ myslela plavkyně na ostatní členy výpravy, kteří ji podporovali přímo na stadionu nebo ve vesnici u televize.

„Zítra budu odpočívat, ale i trénovat na polohovku, která mne čeká už ve čtvrtek,“ zakončila Třebínová, která má na programu ještě tři závody včetně svého tradičně silného znaku na 50 m.

Na atletickém stadionu mezitím v závodě na 400 m obsadila jedenáctou příčku osmnáctiletá běžkyně Kateřina Husáková a časem 1:01:75 si vylepšila osobní maximum.

Reprezentantka v paradrezuře Anastasja Vištálová obsadila v týmovém závodě, který pro ni měl pouze zkušební charakter, krásné 13. místo mezi 26 závodnicemi.

Jachtař Daniel Bína, který je podobně jako Vištálová historicky prvním zástupcem České republiky ve svém sportu, se umístil v úvodních dvou závodech kategorie 2.4MR na 15., respektive 14. místě.