Paralympijská výprava, která ve čtvrtek vyrazila z armádního letiště v Kbelích do dějiště her, si bude muset na přivítání v Riu ještě několik hodin počkat. Letadlo vládní letky, do kterého většina sportovců, trenérů a realizačního týmu ráno nastoupila, bylo totiž při plánovaném technickém mezipřistání na Kapverdských ostrovech poškozeno a nemohlo pokračovat v letu.

Příčinou byla kolize s ptákem, po které zůstala poškozená vztlaková klapka na jednom z křídel. Podle kapitána letadla není závada nijak vážná, přesto neumožňuje bezpečně vzlétnout. Armáda České republiky, která přepravu paralympijské výpravy zajišťovala, zareagovala s maximální profesionalitou a s ohledem na co možná nejmenší nepohodlí výpravy. V koordinaci se zástupkyní Českého paralympijského výboru na palubě Janou Kulířovou posádka zajistila ubytování i dopravu z letiště.

V pátek dopoledne dorazí z Prahy náhradní letadlo, které přepraví první část sportovců do Ria a v sobotu brzy ráno se vrátí na Kapverdy pro zbytek výpravy. Jana Kulířová upřesnila, že v první 34členné skupině budou reprezentanti v lukostřelbě, stolním tenise, jezdectví, jachtingu, plavání a atletka Eva Kacanu s doprovodem. „Dohodli jsme se na tomto postupu s koordinátory jednotlivých sportů, přičemž jsme brali v potaz zejména, kdy mají sportovci naplánované první závody,“ dodala Kulířová. Zbytek atletického týmu, cyklisté a hráči boccii pak stráví pátek na Kapverdách, odkud odletí v sobotu brzy ráno, takže v Riu by měli být kolem poledne.

„Musím vyzdvihnout výbornou spolupráci jak s armádou, tak s personálem na letišti i v hotelu. Také členové výpravy berou tuto neočekávanou komplikaci s nadhledem. Někteří sportovci sice zmeškají první plánované tréninky, ale celkově by incident rozhodně neměl naši účast na hrách nijak poznamenat,“ neztrácela mladá činovnice ČPV optimizmus.