Cykistická legenda, paralympionik Jiří Ježek, zažil po dvou letech od těžkého úrazu po pádu na mistrovství světa znovu pocit vítězství v závodě UCI ParaCycling. V domácím podniku Světového poháru na pražském Strahově ovládl jak silniční závod, tak také časovku. Dařilo se ale i dalším českým zástupcům na startovní listině.

Před dvěma lety nikdo netušil, jestli se Jiří Ježek ještě někdy vyhoupne do cyklistického sedla jako profík. Po pádu při hromadném spurtu v silničním závodě na mistrovství světa v americkém Greenville utrpěl mnohačetná vážná zranění, krom jiného třeba komplikované zlomeniny žeber nebo zhmoždění plíce.

Ale Jiří Ježek zůstal věrný své pověsti bojovníka, zanedlouho po náročných operacích nejen chodil, ale dokonce začal trénovat – a dva roky nato se za tvrdou dřinu odměnil vítězstvím v závodech Evropského poháru před domácím publikem.

„European ParaCycling Cup 2016 v Praze na Strahově a moje PRVNÍ VÍTĚZSTVÍ v závodě UCI ParaCycling od úrazu dva roky zpátky…!! A vítězství hned dvojité, sobotní silniční závod po 50km v samostatném úniku a nedělní časovka s nejrychlejším časem… Ten nejlepší závěr další skvělé sezóny!!! Díky vám všem, kteří jste to se mnou absolvovali, díky všem za podporu!!! Nebylo to lehký, ale bylo to krásný!!! Díky moc!!!“ napsal Jiří Ježek na svoji facebookovou stránku.

Kategorii C5 ovládl Libor Zajíc. V časovce triumfoval ve své kategorii C2 také Ivo Koblasa, který za sebou nechal Michala Starka. Prvenství si připsal i Patrik Jahoda v kategorii handbikerů, v níž třetí skončil Jiří Kuchta. Ve výsledkové listině kategorie H3 najdeme hned tři česká jména – bronzový byl Tomáš Mošnička, pátý dojel Michal Šiška a o desáté místo se s Dánem Osterballem podělil Jan Tománek.

Dokonce čtyři české zástupce měla časovka kategorie MH4, nejlepší z nich byl druhý Miroslav Šulc, na pátém až sedmém místě se seřadili Zbyněk Švehla, Tomáš Nevěčný a Roman Strnad. V kategorii MT2 byl třetí Zbyněk Charvát.

Mezi ženami si prvenství připsala v kategorii C2 Tereza Diepoldová, kterou napodobila další paralympijská reprezentantka H3 Kateřina Antošová, která závodí na hanbike.