Česká paralympijská výprava se dočkala přivítání ve Strakově akademii u předsedy vlády Bohuslava Sobotky. Podobně jako při setkání s ministryní školství, mládeže a tělovýchovy Kateřinou Valachovou i tentokrát bylo jedním z témat financování sportu handicapovaných.

Úvodní slovo premiér Sobotka využil k tomu, aby pogratuloval našim reprezentantům a vyjádřil obdiv k jejich výkonům: „Uvědomuji si, že konkurence ve sportu, a to samozřejmě i v tom paralympijském, neustále roste a že řada z vás se utkává s profesionály, přestože vy se sportu na plný úvazek nevěnujete. O to větší uznání si zasloužíte.“

Poté předseda vlády zmínil, že se kontinuálně zasazuje o větší přísun prostředků do sportu a že pro příští rok byla opět schválena větší částka, z níž část zamíří právě na sport handicapovaných.

Výkonná předsedkyně Českého paralympijského výboru Alena Erlebachová ve své řeči zopakovala, že sedm medailí včetně jedné zlaté, které naše výprava přivezla, považuje za úspěch v poměru k počtu reprezentantů.

„Pokaždé, když se na vás dívám, neubráním se dojetí nad tím, jak jste stateční a jak se vám i díky sportu daří zařazovat do společnosti. To je inspirující,“ řekla na závěr svého proslovu Erlebachová.

Za sportovce si během setkání s premiérem vzal slovo úspěšný plavec Jan Povýšil, pro něhož bylo Rio de Janeiro pátou paralympiádou. Vyzdvihl pozitivní přístup, který sportovci v poslední době vnímají ze strany představitelů státu.

„Doneslo se mi, že naši olympionici by se rádi přiblížili britskému modelu, co se týče financování a řízení. Myslím, že to by byla dobrá inspirace i pro nás. I když to není nejlevnější cesta, funguje skvěle,“ upozornil pětinásobný paralympijský medailista.

Na závěr setkání premiér předal každému z přítomných sportovců pamětní medaili a osobně poděkoval za reprezentaci.