Česká sluchově hendikepovaná lyžařka Tereza Kmochová sbírá po vydařené sezoně jedno prestižní ocenění za druhým. Poté, co byla vyhlášena Nejlepším hendikepovaným sportovcem roku 2015 a také Nejlepším neslyšícím sportovcem Evropy 2015, tento měsíc se dočkala dalších ovací na mezinárodním poli.

Kmochová, která vloni přivezla z deaflympiády v Rusku pět zlatých medailí, byla vyhlášena Nejlepší neslyšící sportovkyní světa za rok 2015. Tuto cenu každoročně uděluje Mezinárodní výbor neslyšících sportovců (International Committee of Sports for the Deaf).

Do sbírky titulů a ocenění Tereza následně přidala i významnou zahraniční cenu Deaf Sports Personality of the Year 2016 (Neslyšící osobnost roku 2016), která jí byla udělena 12. listopadu v Londýně na stadionu Emirates Arsenal. V kategorii „Overseas Sport of the Year“ se umístila před japonským neslyšícím horolezcem Satoshi Tamurou, a americkou plavkyní Rebeccou Meyers.

Cenu v Londýně nepřebírala Tereza Kmochová osobně, protože již zahájila intenzivní přípravu na nadcházející sezonu, společně se svou tréninkovou partnerkou Kateřinou Pauláthovou absolvovaly v té době soustředění v americkém Coloradu.

Tréninkové zázemí v Copper Mountain si děvčata vyzkoušela již minulý rok. Nadšení a motivace z loňského tréninku v USA se příznivě projevily na jejich výsledcích a to přivedlo obě lyžařky zpět do tréninkového centra US Ski Teamu, kde v současné době vrcholí jejich příprava před závodní sezonou po boku nejlepších světových lyžařů a lyžařek z týmů Světového poháru Audi FIS.

Intenzita přinesla výsledky

Letošní příprava začala společně s Kateřinou Pauláthovou v květnu prvním výjezdem na ledovec Kaunertal. Po studijním období Tereza pokračovala dvěma letními kondičními kempy v Krásné Lípě.

„Intenzivní tréninky byly docela náročné, ale zase se fyzička projevila hned na dalším výjezdu v srpnu na ledovec ve Francii. Letos se mi v nadmořské výšce 3300 m jezdilo mnohem snadněji, dřív jsem bývala po každé jízdě víc zadýchaná,“ pochvalovala si Kmochová.

Tréninkové středisko v Les Deux Alpes lyžařkám již tradičně poskytlo vynikající zázemí a spolupráci, letos i abnormálně skvělé sněhové podmínky, tratě byly stále na tvrdém ledě.

Po další části kondiční přípravy navazovalo lyžařské soustředění v září ve švýcarském Saas Fee.

„Trénink byl opět velmi hodnotný, náročný a kvalitní. Tým dívek se díky vynikajícím podmínkám mohl zaměřit především na obří slalom a porovnávat své síly například s francouzským týmem mužů pro Evropský pohár,“ uvedla Kateřina Prokšová, maminka a trenérka Terezy Kmochové.

Po splnění dalších studijních povinností Tereza pokračovala v tréninku v říjnu na Hintertuxu.

„Svou přítomností nás zde poctil známý Hintermrak, Jak závodníci přezdívají místní mlze a sněžení. Trénink obřího slalomu s italským národním týmem žen byl ve snížené viditelnosti poněkud těžší, ale dobrý pro dny příští. Jak se říká, těžko na cvičišti,“ doplnila Prokšová.

„Vše nám pak vynahradil v listopadu Pitztal, díky dobrým podmínkám a spolupráci s německým týmem žen pro Evropský pohár jsme si zajezdily nespočet jízd v docela těžkém Super G,“ popsala Kmochová další část přípravy.

Cílů je mnoho

Po listopadovém kempu v USA a prvních FIS závodech v Copper Mountain Resort zamíří Tereza s Kateřinou rovnou do Norska na Evropské poháry FIS.

„Cílem pro letošní sezonu je úspěšně reprezentovat Českou republiku na Zimní univerziádě v Kazachstánu, kde bych ráda získala některou z medailí. Také bych ráda obhájila medailová umístění z mistrovství světa neslyšících, šampionát se bude konat v březnu v rakouském středisku Innerkrems,“ nastínila Tereza Kmochová, která by si také chtěla zlepšit FIS body ve všech disciplínách, bodovat v Evropském poháru, dostat se do reprezentačního týmu SLČR a nominovat se na olympiádu 2018 v Jižní Koreji.