Čeští sledge hokejisté si na mistrovství světa skupiny B v japonském Tomakomai připsali druhé vítězství ve dvou dnech. Po úvodním vysokém triumfu nad Velkou Británií si svěřenci trenéra Jiřího Břízy poradili i se Slovenskem, které zdolali 3:0. Už po dvou odehraných zápasech tak Češi splnili základní cíl, se kterým na MS přijeli – mají totiž jistotu návratu do A-skupiny.

Český tým si do duelu s bývalými „bratry“ přenesl pohodu z předchozího vydařeného zápasu s Velkou Británií, kterou přehrál 12:0. Také proti Slovákům byli Češi produktivní, i když na první branku se tentokrát čekalo až do druhé třetiny.

„Měli jsme tam zbytečné zaváhání, kdy jsme museli dvakrát přečkat oslabení, o přestávce jsem klukům říkal, že se musíme vrátit k naší hře a zbytečně nefaulovat,“ nastínil trenér Jiří Bříza průběh zápasu, který ovlivnilo i rozbité plexisklo, jež zápas na dlouho přerušilo.

Ve druhé třetině už slovenský gólman českému náporu odolat nedokázal. V čase 17:56 vybojovali Češi puk v útočném pásmu, Zdeněk Krupička jej posunul na svého jmenovce Hábla, jehož první pokus ještě Lepáček vyrazil, ale proti Háblově dorážce už neměl šanci.

„Starty do každé třetiny byly pomalejší, ale celkově jsme to zvládli,“ pochvaloval si autor prvního gólu Zdeněk Hábl. „Nervozitou to nebylo, Trenér říkal, ať jsme trpěliví, že to přijde. A přišlo to,“ usmíval se Hábl.

ZÁKLADNÍ CÍL SPLNĚN – ČEŠI SE VRACEJÍ DO A-SKUPINY

„Pocity jsou teď skvělé, protože jsme splnili to, proč jsme sem jeli – máme jisté finále a postup zpátky do A-skupiny,“ jásal po zápase Zdeněk Hábl.

„Jsem hrozně spokojený. Návrat do skupiny A byl pro nás dlouhá cesta. Sestup do béčka byl pro nás velké zklamání a bylo těžké sebrat psychické síly a namotivovat kluky k přípravě a celé sezoně. Myslím, že kluci mají do budoucna na to, aby se ještě porvali o vyšší příčky v áčku a odvezli si nějakou velkou medaili,“ myslí si Jiří Bříza.

„Říkáme tomu první poločas, teď nás čeká ten druhý, kdy si budeme chtít odnést vítězství v turnaji. Kluci moc chtějí dovézt zlatou medaili i pro fanoušky, kteří nám posílají vzkazy a jsou tady s námi. Jdeme až do konce a necháme tam všechno,“ slíbil Bříza.

Další duel čeká naše reprezentanty v pátek od 9:30 středoevropského času, kdy vyzvou domácí Japonsko.

Soupisky v zápase Česká republika : Slovensko – 30. 11. 2016

Česko: Vápenka – Kubeš, Hábl, Berger, Hrbek – Krupička, Raul, Geier – Šafránek, Novák, Palát – Doležal
Slovensko: Lepáček – Stašak, Štit, Ferenčík, Kardoš – Gergely, Raus, Ligda – Joppa, Fojtík, Večerek

 

Záznam utkání

Foto: ČATHS