Čeští sledge hokejisté vybojovali na mistrovství světa skupiny B v japonském Tomakomai zlaté medaile. Ve finálovém utkání s domácím týmem zvítězili 6:0 a na krk si pověsili nejcennější kov. Důležitější než celkový triumf na turnaji je pro ně ale jistota návratu do elitní skupiny A a také účast v kvalifikačním turnaji o paralympijské hry v Pchjongčchangu 2018.

Češi prošli šampionátem bez zaváhání a bez jediné inkasované branky. V úvodním utkání rozdrtili Velkou Británii 12:0, o den později si poradili se Slovenskem 3:0 a v posledním zápase „základní skupiny“ předčili Japonsko 2:0. Ve finále se Češi znovu potkali s domácím týmem a ani tentokrát nezaváhali, když vyhráli vysoko 6:0.

„Je to krásná erupce emocí,“ zhodnotil bezprostředně po utkání celkový triumf na šampionátu trenér Jiří Bříza.

Finále s domácím celkem rozhodli Češi už v první třetině, po které vedli 3:0. O první a rozhodující gól se postaral Zdeněk Hábl, druhý zásah přidal Michal Geier, který pak rozesmutnil domácí fanoušky i potřetí.

„Byli jsme proti soupeři obezřetní, říkali jsme si, jestli do toho včerejšího zápasu ve skupině dal všechno. Nicméně kluci si střelný prach nechali na dnešek. Všechno nám hrálo do karet, od střídačky přes realizační tým až po hru na ledě. Máme obrovskou radost!“ radoval se Bříza.

Druhá třetina byla zpočátku vyrovnanější a i Japonsko si v ní vypracovalo brankové příležitosti, všechny ale pochytal nejlepší gólman letošního mistrovství Evropy Michal Vápenka. Češi pak pevně sevřeli otěže zápasu ve svých rukách a hvězdou utkání se stal Michal Geier, který ve druhém dějství zaznamenal další tři zásahy a upravil skóre na konečných 6:0, sám se v zápase trefil celkem pětkrát.

„Japonci víc otevřeli hru a snažili se dát první gól, aby se v nás něco zlomilo, ale hru jsme určovali my. Co se týče mých branek, byla to týmová práce. Osobně jsem měl větší radost z přihrávky na první gól než z těch pěti následných branek,“ usmíval se český finálový hrdina.

DALŠÍM CÍLEM JSOU PARALYMPIJSKÉ HRY

Česko si vítězství v turnaji jednoznačně zasloužilo, ani v jednom ze zápasů neinkasovalo jedinou branku a vyhrálo s celkovým skóre 23:0!

„Nula vzadu je pro nás cenná, ale tohle všechno bereme jen jako začátek na cestě k našemu cíli – dostat se na paralympiádu. Teď to oslavíme, přes Vánoce si odpočineme a pak začneme pracovat na tom, abychom v září na kvalifikačním turnaji uspěli,“ slíbil český trenér.

„Jsem rád, že můžeme poslat vzkaz elitní skupině, do které se vracíme, že tam patříme. A taky že můžeme českému hokejovému národu a hokejovému svazu jako handicapovaní sportovci přivézt medaili i z ‚druhé strany‘. Pro společnost je důležité, že takový sport máme, že v něm máme podporu. Věřím, že ta bude čím dál větší, abychom mohli objevovat nové talenty a nechávat českou stopu nejen ve zdravém hokeji, ale i na půdě tělesně postižených sportovců,“ uzavřel Jiří Bříza.

Soupisky v zápase Česká republika : Japonsko – 3. 12. 2016

Česko: Vápenka (Matoušek) – Berger, Doležal, Hrbek, Kubeš – Geier, Hábl, Krupička, Palát, Raul, Šafránek, Novák

Japonsko: Močizuki (Fukušima) – Išii, Misawa, Sudo, Horie – Annaka, Hirose, Kodama, Kumagaj, Nagumo, Šiba, Šioja, Jošikawa

Vyjádření Michala Geiera po vítězném finále:

Záznam utkání: