Český handicapovaný lyžař Patrik Hetmer musel předčasně ukončit letošní sezonu. Po těžkém pádu, který jej potkal při druhém sjezdu závodu světového poháru v rakouském Innerkremsu, absolvoval operaci přetržené achillovky na levé noze a na svahy se jen tak nepodívá. „Sezona tím pro nás skončila, ale já se vrátím a silnější,“ neztrácí však optimismus Hetmer.

Přitom v prvním, kratším sjezdu figuroval Patrik Hetmer mezi zrakově postiženými lyžaři na čtvrtém místě a mohl pomýšlet na medailové umístění. Jenomže ve druhém, náročnějším, přišla chyba.

„V kritickém místě jsem na svahu vletěl do díry, nejspíš se mi zkřížily lyže a šel jsem proti nim. Levá achillovka to nevydržela a praskla,“ popsal osudný okamžik Patrik Hetmer, jehož trasérem je Miroslav Máčala.

„V tom místě spadlo dost lidí už v tréninku, najíždělo se tam rychlostí kolem 90 km/h, takže tak…,“ dodal Hetmer, kterému poraněnou nohu operovali v ivančické nemocnici.

„Přátelé, hodinka utrpení v lokální anestezii je za mnou! Teď jsem se konečně najedl a užívám si, jak to přichází k sobě,“ vtipkoval krátce po zákroku český lyžař na svém facebookovém profilu, a poděkoval také všem fanouškům.

„Díky vám je to jednodušší, ta vaše neskutečná podpora, to je mazec! Ještě jednou díky všem!“

Dnes jej propustili do domácího ošetřování, čeká ho šest týdnů chůze jen o berlích a potom rehabilitace.

Oba sjezdy v Innerkremsu vyhrál Kanaďan Mac Marcoux, druhé místo obsadil v obou závodech Slovák Miroslav Haraus s trasérem Marošem Hudíkem. Dvakrát třetí skončil Američan Kevin Burton.

Tereza Jelínková