Několikanásobný paralympijský vítěz Martin Kovář před několika dny oslovil předsedkyni Českého svazu tělesně postižených sportovců (ČSTPS) Radku Kučírkovou s prosbou, aby „rozeslala jeho otevřený dopis dle rozdělovníku“. Ve zmíněném dopise oznamuje, že „nepřijímá poctu“ být uveden do tzv. síně slávy tuzemských paralympijských sportovců.

Dopis je datován pouhých pár dnů před vyhlášením nejlepších handicapovaných sportovců za rok 2016.

„Je to smutné. Martin Kovář by si uvedení do síně slávy určitě zasloužil, jeho plavecké výkony jsou dodnes dávány za vzor,“ komentovala to výkonná předsedkyně Českého paralympijského výboru (ČPV) Alena Erlebachová. „Vedení ČSTPS v čele s paní Kučírkovou v letech 2014 a 2015 vyhlášení nejlepších handicapovaných sportovců bojkotovalo a nikoho nenavrhovalo. Až letos Martina Kováře. A ten to nyní odmítá. Ne v době před několika měsíci, kdy jej jeho svaz navrhl, ale až těsně před vyhlášením,“ dodala Erlebachová s tím, že nelze přehlédnout účelovost takového postupu.

„Martin Kovář v dopise vyčítá paralympijskému výboru pasivitu ve věci sloučení dvou tuzemských sportovních svazů tělesně handicapovaných sportovců, ale nikdo nemůže nikoho přinutit ke sloučení, pokud se na tom dva svazy, jichž se to týká, samy nedohodnou,“ poznamenal nový předseda ČPV Ondřej Sejpka. Vyřešení otázky sloučení podle něj patří mezi priority nového vedení paralympijského výboru. „Všichni si s úlevou oddychneme, až skončí anomálie současné existence dvou svazů tělesně postižených sportovců,“ dodala Erlebachová, podle níž tento stav mj. blokuje přijetí nových stanov organizace.

Podle Sejpky se Kovář v dopise bohužel trefuje do vlastních řad, tedy do ČSTPS. Jeho vedení totiž několik let odmítalo přijmout od ČPV přerozdělované dotace pro sportovce svého svazu. „To trvalo až do loňského roku, kdy ČSTPS dostal státní podporu přímo od ministerstva školství,“ doplnil Sejpka. Kovářovo tvrzení o „rozmělňování peněz“ má proto podle něj vážné trhliny.

„Martin Kovář by se možná měl jako host zúčastnit jednání výkonného grémia ČPV, aby na vlastní oči viděl, jakým způsobem jsou zastupovány zájmy sportovců jeho svazu a jakou formou jsou předkládány návrhy na sloučení, které podporuje,“ uvedl předseda ČPV. „Naposledy to proběhlo tak, že předsedkyně ČSTPS Radka Kučírková si hned v úvodu výkonného grémia vyžádala slovo, obešla přítomné a položila před ně na stůl dokumenty se slovy – předkládám tímto smlouvu k okamžitému podpisu. Po zamítavé reakci, že takto přece smlouvy podepisovat nelze, z jednání bez dalšího odešla,“ vybavil si Sejpka.