Zlínští sledge hokejisté dosáhli vynikajícího úspěchu na mezinárodním poli. Na evropských parasportovních hrách Malmö Open vybojovali v silné konkurenci zlaté medaile. Ve finále porazil český tým SHK LAPP Zlín norské Oslo 2:1, vítěznou branku ve vyrovnaném utkání zaznamenal Pavel Kubeš. Zlín vyhrál turnaj s celkovou bilancí sedmi výher a jedné remízy.

Vůbec nejvyšší vítězství zaznamenali Zlínští hned v úvodním utkání proti norskému celku Mjøsa Kjelkehockey, který rozdrtili 10:0. Zmíněnou remízu 1:1 si připsali v základní skupině v duelu se svým pozdějším finálovým soupeřem, Oslo Tigers.

Bitva o zlato byla velmi vyrovnaná, úvod patřil norskému celku, Češi se dostávali do tempa pozvolněji. Na úvodní branku se čekalo do 23. minuty, kdy skrytou střelou otevřel skóre Zdeněk Hábl. Na začátku posledního dějství přišly těžké chvíle pro LAPP, který musel dvakrát ubránit těsné vedení v oslabení. Při tom druhém se podařilo ujet Pavlu Kubešovi, který přidal druhou branku zlínského týmu. O půl minuty později Oslo přesilovku přece jen využilo a snížilo, Zlínští tak museli zbylých sedm minut zejména bezchybně bránit. A to se jim podařilo.

LAPP si parádně vylepšil bilanci z turnaje Malmö Open, který má dlouhou historii a kterého se zlínští sledge hokejisté zúčastnili už po osmé. Nikdy však neskončili lépe než šestí. Letos dosáhli rovnou na zlato.

„Je to tam!“ napsal lakonicky na svou facebookovou stránku útočník Zdeněk Krupička.

Florbalisté stříbrní, v boccie se nedařilo

Česká republika měla ve Švédsku kromě sledge hokeje zastoupení ještě mezi florbalisty na vozíku a v boccie.

Florbalisté týmu FBC Štíři České Budějovice, kteří na Malmö Open obhajovali zlato, se letos museli „spokojit“ pouze se stříbrnými medailemi. Ve finále podlehli celku Nacka HI Rullstolsinnebandy 2:6.

Daleko od medailového umístění byli hráči boccie z českého týmu ABAK. Připsali si čtyři porážky a jedinou výhru, což nestačilo na lepší než sedmé místo ve druhé skupině.

Foto: facebook – Sledge hokej Zlín