Česká atletka Tereza Titěrová je čerstvou mistryní Evropy v běhu na trati 400 metrů. Na halovém evropském šampionátu INAS, který od pátku hostila Praha, si nejcennější kov zajistila časem 61.14. Bronz ve stejném závodě získala Kateřina Husáková. Kvarteto Husáková, Svátková, Titěrová, Skuhrovská pak napsalo stříbrnou tečku za mistrovstvím ve štafetě na 4×400 metrů.

Kromě toho se Kateřina Husáková s Veronikou Skuhrovskou probojovaly i do finále dvoustovky, kde obsadily čtvrté, respektive páté místo.

„Výsledky našich holek jsou vynikající, jsem s nimi maximálně spokojený. Navíc si udělaly i osobní rekordy,“ ocenil české atletky Josef Filip z Českého svazu mentálně postižených sportovců, který ME pořádal.

Česká republika tak má ze šampionátu celkem šest cenných kovů. V sobotu i v neděli, kdy byla na programu finále různých disciplín, získala domácí výprava po třech medailích. V sobotních kláních dvě stříbrné a jednu bronzovou, v neděli potom po jedné medaili ze zlata, stříbra a bronzu.

„Já jsem spokojený nad míru, všechna děvčata splnila očekávání. Třeba dvojnásobná účast ve finále na dvoustovce, to jsme nečekali, a zlato Terezy Titěrové už vůbec ne. Šampionát je pro nás obrovsky úspěšný,“ pochvaloval si reprezentační trenér Michal Javůrek.

„Doufám, že tenhle úspěch v takové konkurenci, jaká se tu sešla, nám pomůže přilákat k atletice další děti, abychom mohli vychovat novou úspěšnou generaci sportovců,“ přál si Josef Filip.

„Také organizačně jsme všechno zvládli na výbornou, a sem patří poděkování všem našim partnerům a spolupracovníkům, zejména pak ministerstvu školství za finanční podporu, bez které bychom mistrovství Evropy nemohli uspořádat zejména po technické stránce na tak kvalitní úrovni. Šampionát zhodnotil velice kladně i prezident INAS Fausto Pereira,“ doplnil Filip.

Výsledky všech závodů, stejně jako fotografie a videa, najdete na www.prague2017.org.

Tereza Jelínková