Třetí ročník Mistrovství České republiky v halové para lukostřelbě proběhl 26. března jako již tradičně v Plzni, pod záštitou Českého lukostřeleckého svazu. V západočeské metropoli poměřili síly jak ostřílení závodníci a reprezentanti, tak začínající sportovci. Mezi účastníky se pochopitelně objevil také paralympijský medailista David Drahonínský.

Mistrovství České republiky v para lukostřelbě je jednou z nejvýznamnějších akcí pro handicapované u nás. „Organizaci této akce bereme se vší vážností, tedy se všemi předepsanými náležitostmi, jako je například slib sportovců, slib rozhodčích, zahájení se státní hymnou a v neposlední řadě oficiální Mistrovské medaile a diplomy Českého lukostřeleckého svazu,“ říká Roman Suda, jeden ze členů soutěžní komise.

Kromě klasických finálových závodů (kladkový i reflexivní luk) skýtá tento šampionát šanci i pro začínající sportovce, kteří střílejí v takzvaném vloženém závodě. „Je to obrovská příležitost pro začínající sportovce, aby viděli závodit své sportovní vzory a díky vloženému závodu měli možnost toho být i součástí,“ dodává Suda.

V závěru obou finálových závodů (kladkový a reflexivní luk) měli nejúspěšnější sportovci zcela shodné výsledky, a proto o vítězi musel rozhodnout tzv. rozstřel, při kterém určí šampiona na základě vyššího skóre (příp. vzdálenosti od terče) jediný výstřel. V letošním ročníku se štěstí usmálo na Leoše Bartoše (kladkový luk), který za sebou nechal paralympijského medailistu Davida Drahonínského o pouhých pár milimetrů, a na Václava Košťála (reflexní luk), který – rovněž o vlásek – porazil Martina Chaloupského.

Prvenství ve vloženém závodě mužů vybojoval Oliver Moučka. Ve vyrovnaném závodě žen začátečnic si nejlépe vedla Nikola Ondrášková, která si ve finále poradila s Veronikou Hašplovou.

Výsledky MČR je možné zhlédnout zde.