Tenisoví reprezentanti z Českého svazu mentálně postižených sportovců (ČSMPS) zažili na uplynulém mistrovství světa zklamání. Po desítce předchozích let se totiž tentokrát vrátila česká reprezentace domů bez jediné medaile. Nejlepšího výsledku dosáhl v anglickém Boltonu Ondřej Sedliský, který obsadil ve dvouhře mužů čtvrtou příčku.

Do první poloviny výsledkové listiny se ještě dostal desátým místem Jiří Humhal. Josef Hus a Jakub Jerhot skončili ve druhé půlce tabulky.

Ve čtyřhře mužů na 5. místě skončila dvojice Humhal, Hus, zklamáním naopak byla až 7. příčka dvojice Sedliský, Jerhot.

„Hlavní důvod nevýrazných výsledků spatřuji ve zlepšení výkonnosti soupeřů a současně i zvýšení počtu zúčastněných tenistů a států. Na loňském šampionátu pořádaném v USA chyběla kompletní reprezentace Velké Británie, tedy čtyři tenisté, a dva Poláci. Možná i proto se nám podařilo vybojovat dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili,“ poukázal reprezentační trenér a vedoucí české výpravy Jiří Jerhot.

„Letošního mistrovství světa v Boltonu se navíc poprvé účastnili i dva hráči z Ruska,“ doplnil Jerhot.

S ohledem na skutečnost, že tenisová reprezentace ČSMPS nemá dlouhé roky odpovídající reprezentantku, nebyly obsazeny soutěže žen a mixu (smíšené soutěže).

V Bolton Areně se na kurtech představila dvacítka tenistů, do čtyřhry nastoupilo deset dvojic, ve dvouhře žen startovalo osm účastnic, který vytvořily čtyři páry pro čtyřhru. Šampionátu se zúčastnili sportovci z osmi zemí.

Tereza Jelínková