V osmi sportech bude mít Česká republika zastoupení na letošní deaflympiádě v tureckém Samsunu. O cenné kovy se popere dvacítka sportovců, a sice v beach volejbalu, bowlingu, cyklistice, orientačním běhu, stolním tenise, střelbě, tenisu a atletice. Ta patří mezi nejsledovanější sportovní odvětví na světě, možná i proto, že má za sebou víc než 5000 let historie.

Atletika vyžaduje rozvoj mnoha dovedností. Nejkomplexnějšími atlety bývají samozřejmě vícebojaři, kteří musejí na vrcholové úrovni ovládat hned několik sportovních disciplín. Těmi nejznámějšími českými jsou Robert Změlík, Tomáš Dvořák, Roman Šebrle či Adam Sebastian Helcelet.

Víceboji se ale věnují také handicapovaní sportovci, například deaflympionik Jakub Nosek, který v desetiboji získal na mistrovství České republiky 2016 bronzovou medaili.

Atletika se dělí na lehkou a těžkou. Do lehké spadají disciplíny v běhu, hodu/vrhu, skoku či chůzi a také víceboje. Těžkou atletikou se rozumí zápas, vzpírání, silový trojboj a kulturistika.

Název „atletika“ pochází z řeckého slova „áthleon“ a je jedním z nejstarších sportů na světě. Je známo, že první atletické závody se konaly v Egyptě, nicméně ty nejoblíbenější byly poprvé uspořádány v rámci olympijských her v helénickém Řecku. První periodické atletické soutěže pak zažil v roce 1825 Londýn.

Turecko, které je hostitelem letošní deaflympiády, zažilo poprvé sportovní soutěže v roce 1868 díky skutečnosti, že Mekteb-i Sultani (střední škola v Galatasarayi) byla prvním vzdělávacím zařízením, v němž byl zcela zaveden západní vzdělávací systém. Turecká atletická federace byla založena v roce 1922 a v roce 1924 se stala členem IAAF.

Českou republiku budou v Samsunu reprezentovat v atletice Jakub Nosek a Lenka Matoušková.

Tereza Kubíčková