Český handbiker Patrik Jahoda vybojoval v silničním závodě světového poháru v italském Maniagu bronz. O jeho medailovém úspěchu rozhodlo jeho výrazné zrychlení v závěrečných kolech závodu. Na bronz dosáhl i Jiří Hindr v kategorii T1. Do světové špičky se probojovali i další Češi, Jiří Ježek byl čtvrtý, Ivo Koblasa a Kateřina Antošová pátí.

Světový pohár začal v Maniagu v pátek časovkou všech kategorií. Do elitní světové desítky přitom pronikla hned pětice českých cyklistů. Patrik Jahoda skončil v časovce těsně čtvrtý a byl zklamaný. Šesté místo obsadil v kategorii C2 Ivo Koblasa, sedmým místem se blýskli Jiří Ježek a Tomáš Kajnar v nejsilněji obsazených kategoriích C4 a C5.

V kategorii T1, tedy kategorii spastiků s nejtěžším handicapem, kteří závodí na tříkolkách, vybojoval v pátek bronzovou medaili Jiří Hindr.

Silniční závod přinesl další skvělé výsledky. Handbiker Patrik Jahoda dokázal v posledních kolech výrazně zrychlit a z nepopulárního čtvrtého místa se probojoval až na stupně vítězů, konkrétně k bronzu.

Téměř stovka jezdců se pak postavila na start závodu kategorií C4-5 a C1-3. Závod kategorie C4-5 se jel v rychlém tempu. V první třetině se od pelotonu odpoutala vedoucí skupinka a postupně zvyšovala svůj náskok. Po několika pokusech o únik se podařilo Jiřímu Ježkovi odtrhnout od hlavní skupiny a společně s Australanem Bridgwoodem a Italem Fantonim zahájili stíhací jízdu za prvními uprchlíky. Nakonec se v této trojici rozhodovalo o třetím až pátém místě. V závěrečném spurtu Jiří Ježek vybojoval vynikající čtvrté místo.

„Mám velikou radost! V absolutní světové konkurenci je to můj nejlepší výsledek od úrazu před třemi lety! Bylo krásné, jak mi to všichni přáli,“ zhodnotil Jiří Ježek svůj závod.

Ivo Koblasa obsadil v kategorii C2 pátou příčku, na stejné umístění dosáhla i Kateřina Antošová v kategorii H3.

Světový pohár se teď přesunul do belgického Ostende, kde se další závod seriálu jede už ve čtvrtek.

Zdroj: www.caths.cz

Foto: ČATHS a Soňa Ježková