Říká se jí „královna sportu“, její historie je stará zhruba 5000 let a patří mezi nejpopulárnější sportovní odvětví na světě. Vzešly z ní hvězdy jako Usain Bolt, Zuzana Hejnová, Renaud Lavillenie. A věnují se jí i handicapovaní sportovci. Jako Jakub Nosek, jedna z českých atletických nadějí pro nadcházející deaflympiádu v tureckém Samsunu.

„Odmalička jsem sportoval. V pěti letech mě rodiče dali na fotbal, u kterého jsem vydržel do svých asi dvanácti. Ale už během dětství jsem hltal atletiku, sledoval jsem ji, takže jsem k ní měl v tomto směru blízko. Na výběru sportu bych dneska nic neměnil,“ říká Nosek, jehož atletickým vzorem byl legendární oštěpař Jan Železný.

„Jako malý jsem si dělal oštěpy z klacků a chtěl jsem být jako on. Časem mi pak přibyly další vzory, a to nejenom z České republiky.“

Noskovou hlavní disciplínou je skok daleký. Z loňského mistrovství České republiky má bronz, ve stejné disciplíně dosáhl na mistrovství světa neslyšících dokonce na stříbro. Vyzkoušel i desetiboj, na domácím šampionátu vybojoval bronz. Před dvěma lety pokořil český rekord neslyšících v hodu oštěpem.

Jako slepý k houslím

Jenomže atletika není jediným sportem, kterému se sedmadvacetiletý sympaťák věnuje. Jakub Nosek je totiž sportovním obojživelníkem. Tak se s nadsázkou říká těm sportovcům, kteří na vrcholové úrovni zvládají letní i zimní sport. U českého nedoslýchavého sportovce jsou onou druhou vášní boby.

„Není to u nás úplně něco, co by dělala masa lidí. Já se k tomu dostal jako slepý k houslím, aniž bych se o to dřív nějak víc zajímal. Když jsem studoval fyzioterapii na FTVS, oslovil mě Radek Matoušek, jestli si to nechci zkusit, ať si s nimi jedu zatrénovat do Liberce na trenažér. Tam mě to chytlo a teď už mám za sebou s klukama tři zimní sezóny,“ vypráví Nosek, který si nemůže vynachválit, jak mu atletika pomáhá v přípravě s bobisty.

„Na boby je potřeba komplexní atletická příprava, právě atletické disciplíny, které dělám, jsou vlastně i přípravou na boby. Během roku to krásně vychází, jaro a léto tvoří hlavní atletickou sezonu, kterou mám vlastně uzpůsobenou jako přípravu na sezonu zimní, ve které tradičně vynechávám halovou atletiku, abych se mohl věnovat bobům,“ popisuje český brzdař symbiózu mezi oběma na první pohled tak rozdílnými sporty.

Tipuje pět medailí. A má tajný sen

Deaflympiáda v Samsunu, která se uskuteční ve druhé polovině července, bude pro Jakuba Noska už třetí v pořadí. Debut si odbyl v roce 2009 na Tchaj-wanu, kde skončil v dálce na 13. místě a ve skoku vysokém byl šestý. O čtyři roky později obsadil v Sofii čtvrté místo v dálce a sedmou příčku ve skoku vysokém. A co letos?

„No, z mistrovství Evropy mám bronz, ze světového šampionátu mám stříbro… pochopitelně bych rád zaútočil na nejcennější kov, ale nerad na sebe vytvářím tlak, takže zůstanu raději u obligátní odpovědi – mým cílem je neudělat ostudu,“ směje se Nosek.

Češi vyšlou do Turecka dvacítku sportovců a podle Noska se česká výprava nevrátí domů bez medaile. „Šance na ni rozhodně máme. Za sebe bych si troufnul říct, že medailí přivezeme pět,“ neskrývá ambice 190 centimetrů vysoký a 95 kilogramů vážící sportovec, který má v atletice i na bobech úspěchů na svém kontě víc než dost.

Ale v koutku duše si hýčká ještě jeden sportovní sen. „Účast na olympijských hrách…“

Tereza Kubíčková

Foto: Facebook Jakuba Noska (MartinKabrt.cz – FOTO)