Před několika dny dosáhl náš paralympijský vítěz v plavání Arnošt Petráček dalšího významného úspěchu, když na tradičním plaveckém mítinku zaplaval světový rekord v disciplíně 50 m znak. Předešlý světový rekord se držel v tabulkách celých 9 let. Arnošt nám po svém návratu odpověděl na několik otázek.

Světový rekord, který jsi zaplaval v Sheffieldu, je docela letitý, uvědomuješ si to?

Mým cílem bylo překonat světový rekord v této disciplíně na říjnovém mistrovství světa v Mexico City. Povedlo se mi ho ale zaplavat už na kvalitně obsazených závodech v Sheffieldu (Velká Británie). Mojí snahou je samozřejmě tento výkon ještě zlepšit. Světový rekord byl opravdu letitý, držel ho přede mnou Mexičan Juan Reyes, který ho zaplaval na paralympijských hrách v Pekingu v roce 2008.

Máš před sebou říjnové MS, jak vypadá tvoje příprava?

Naplno trénuji od ledna, mám před sebou několik soustředění doma v Nymburku, v létě budu na Kanárských ostrovech a v Itálii.

Jaké jsou tvé společenské povinnosti, jako paralympijského vítěze?

Povinností jsem měl a mám pořád hodně. Vážím si různých příležitostí, jako např. rozhovory a focení pro magazíny Forbes, MF Dnes, BUDLive. Mám řadu pozvánek do různých pořadů, jako 168 hodin, 13. komnata, Klíč. V České mincovně jsem se setkal s olympijským vítězem Lukášem Krpálkem a zúčastnili jsme se slavnostního ražení zlaté a stříbrné mince. Rád přijímám pozvánky na přednášky do škol, kde si chtějí vyslechnout můj příběh. Je pro mě potěšením zviditelnit sport handicapovaných, můj názor je, že by si zasloužil více pozornosti, než jak tomu je doteď.

Komu bys chtěl poděkovat za pomoc při sportovní přípravě?

Poděkování patří hlavně mým trenérům v Českých Budějovicích, a to plaveckému trenérovi Jiřímu Filipovi a kondičnímu trenérovi Jiřímu Dvořákovi. Dále mám více partnerů, kteří mi vytvářejí zázemí nejen ve sportu, ale i v osobním životě.

Co máš teď v nejbližší době před sebou?

V nejbližších měsících se účastním více závodů v domácím prostředí, a to 3. 6. 2017 XXII. Mistrovství ČR v Brně a závodů EMIL Open 7.–11. 6. 2017, také v Brně. Na počátku července mě čeká mezinárodní závod IDM Berlin. Vrcholem tohoto roku bude říjnové mistrovství světa v Mexico City. Samozřejmě mám před sebou každodenní přípravu ve vodě i na suchu.

 

Foto: archiv Arnošta Petráčka