Dva muži a dvě ženy budou reprezentovat Českou republiku v beach volejbalu na letošní deaflympiádě v tureckém Samsunu. V ženské části turnaje se o úspěch porve úspěšná dvojice Ivana Votípková, Oldřiška Žídková, mezi muži budou bojovat Václav Boček a Jan Žídek. Historie beach volejbalu sahá do 20. let minulého století.

Ke vzniku plážového volejbalu vedlo pravděpodobně období po první světové válce, kdy američtí vojáci trávili volný čas hrou volejbalu na plážích. První turnaj se uskutečnil v roce 1920 v Santa Monice v Kalifornii.

Po Americe v té době beach volejbalu postupně přišla na chuť i Evropa – první evropskou zemí, která nový sport objevila, se stala Francie. Bezprostředně před druhou světovou válkou se konala už řada turnajů na plážích v USA a zejména také v Brazílii.

Původně hrálo beach volejbal šest hráčů, ale v létě roku 1930 zkusil Paul Johnson přezdívaný Pablo hru pouze se čtyřmi – jednoduše proto, že nebyl schopen dát jich dohromady šest. Tím byly položeny základy moderního beach volejbalu, jak jej známe dnes, tedy se dvěma hráči/hráčkami na každé straně.

Beach volejbal, nebo také plážový volejbal, byl představen v roce 1992 jako ukázkový sport na olympiádě v Barceloně, o čtyři roky později už byl regulérní součástí sportovního programu na Hrách v Atlantě. Českou republiku zde reprezentovali Michal Palinek a Marek Pakosta, kteří skončili na 13. místě.

V Turecku, které je hostitelem letošního sportovního svátku neslyšících – deaflympiády – se tento sport rozšířil poměrně rychle. Jedním z faktorů velké popularity beach volejbalu v Turecku je, že tento stát má široké pobřežní oblasti, které skýtají pro hru dokonalé podmínky. Turecká volejbalová federace, pod kterou spadá i beach volejbal, byla založena v roce 1958.

Tereza Kubíčková