Česká handicapovaná atletka Eva Berná patří mezi naše nejúspěšnější sportovce. Má za sebou starty na pěti paralympijských hrách, prvních zahraničních závodů se zúčastnila už ve 14 letech. Je majitelkou nespočtu medailí z domácí i mezinárodní scény. Jméno Berná už se ale ve startovní listině objeví jen jednou – na červencovém mistrovství světa v Londýně.

Jednatřicetiletá rodačka z Městce Králové se totiž dva dny po svých jednatřicátých narozeninách na konci května vdala za svého dlouholetého přítele Honzu.

„Zasnoubení jsme byli skoro tři roky, o ruku mě žádal v září 2014, už bylo na čase,“ směje se Eva, která se nově podepisuje příjmením Datinská, ale jeden start pod původním příjmením si přece jen ještě užije.

„Na červencovém mistrovství světa v Londýně budu ještě jako Berná, přihlášky se totiž podávaly ještě před naší svatbou, tak to nešlo jinak,“ vysvětluje mladá paní a v myšlenkách se vrátí k žádosti o ruku.

„Tehdy měl Honza přichystaný salonek v restauraci U Zběhlíka, kam jsme jeli jakože na večeři, a z té se nakonec vyklubala žádost o ruku. Tehdy to tam bylo vyzdobené růžemi, prostě romantika, jak má být,“ usmívá se česká paralympionička.

Poznali se před téměř osmi lety v Jedličkově ústavu, kde Honza pracuje jako asistent pedagoga. „Já tam zase trénuji s Petrem Vrátilem. Potřebovala jsem pomoct v posilovně s náčiním a Honza se nabídl….“

Zasnoubení byli skoro tři roky, zato na přípravu svatby si dali zhruba tři měsíce. „A všechno jsme si dělali ve své režii, takže to bylo poměrně náročné. Zajišťovali jsme si všechno – nádobí, sklenice, potahy, ubrusy, židle, hudbu, jídlo, pití, … Velký dík patří mému bratrovi, který byl vlastně takovým svatebním agentem a zajistil vše podstatné včetně jídla, které nám sám uvařil. Pomohli nám i naši, sestra s manželem a další členové rodiny,“ oceňuje Eva Datinská pomoc nejbližších, bez které by se svatbu určitě nepodařilo zrealizovat.

Nevítaná vlasová dekorace

Samotný obřad proběhl na zámku Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou, svatební hostina potom na myslivecké chatě v Městci Králové. A bude prý na co vzpomínat.

„No jednak mi přichystal překvapení bývalý sportovec Roman Kolek k manželkou, protože se na nás nečekaně přijeli podívat až z Brna, čekali na nás po obřadu před zámkem,“ popisuje čerstvě provdaná atletka, ale při popisu dalšího nečekaného zážitku se nehraně oklepe hrůzou.

„A u obřadu se mi stala taková kuriozita. Když paní oddávající mluvila, z vlasů se mi svěsil malinkatý pavouk a asi třikrát vylezl zpět do vlasů a opět se svěsil. Jelikož pavouci opravdu nepatří mezi má oblíbená zvířátka, byl pro mě tento zážitek skoro infarktový!“

Říká se ale, že malí pavoučci přinášejí štěstí. A my ho Evě Datinské i jejímu manželovi ze srdce přejeme tolik, aby jim vystačilo na celý zbytek společného života.

Tereza Kubíčková