Kořeny této hry sahají až do 4. tisíciletí před naším letopočtem, v současné podobě ale vznikla v 19. století. Bowling je přitom často zaměňován za kuželky, mezi oběma ale existují značné odlišnosti. Právě bowling je přitom jedním z osmi sportů, ve kterém bude mít Česká republika na blížící se deaflympiádě v tureckém Samsunu zastoupení. A to pětičlenné a čistě ženské.

Bowling je halový sport, což je jeho obrovská výhoda, protože není závislý na rozmarech počasí. Pro jeho provozování je nutné mít bowlingovou dráhu, deset kuželek, specifickou kouli a velmi často také speciální obuv. Při hře zvané kuželky je kuželek na dráze jen devět a odlišná je i koule, kterou se hází. Další výhodou bowlingu je, že neklade výrazné fyzické omezení na hráče, jinými slovy jej mohou hrát mladí i staří, tlustí i tencí.

České hráče sdružuje Česká bowlingová asociace, která byla založena v roce 1997. Mezinárodní federací je pak Světová asociace bowlingu, která je o 45 let starší než ta naše.

Předchůdcem bowlingu byly podle všeho právě kuželky, které ovšem v roce 1841 v Connecticutu označili za zakázanou hazardní hru. Zákon ale hovořil o hře s devíti kuželkami, a tak ho vynalézaví hráči obešli přidáním jedné kuželky, dalšími několika technickými úpravami a přejmenováním hry na bowling. Za první dráhy v krytých halách vděčí tento sport vlivným průmyslovým magnátům.

Česká republika patřila v kuželkách ke světovým velmocem, bowling se zde ale výrazněji prosadil až v 90. letech 20. století. První mistrovství republiky se uskutečnilo v roce 1997, od té doby je pravidelně pořádáno každý rok. V bowlingu se hrají soutěže jednotlivců i družstev. Mistrovství světa je pořádáno od roku 1965 pro muže, od roku 1972 se jej účastní i ženy.

Na letní deaflympiádě v tureckém Samsunu bude Českou republiku reprezentovat pětice žen: Kateřina Janošcová, Kateřina Klofáčová, Lenka Kubačová, Pavlína Maléřová a Dáša Vohryzková.

Tereza Kubíčková