Na skvěle připraveném hřišti ve Mstěticích se ve dnech 17.–18. června odehrál již sedmý ročník mezinárodního turnaje Czech Disabled Golf Masters, který je stabilně zařazen do nejvyšší evropské série EDGA Golf Tour. Na tomto významném turnaji bojovali o cenné body do světového žebříčku reprezentanti z 15 zemí.

Nejlépe se se sobotním větrným počasím a nedělním vedrem vyrovnal v kategorii 1 a 2 – stroke play Švéd Joakim Björkman, který zahrál vyrovnané výsledky v obou kolech – 78 a 79 ran – a stal se absolutním vítězem před Hansem Van Elvenem z Nizozemska.

Obrovský úspěch zaznamenal český reprezentant Zbyněk Kotek, který v této elitní kategorii obsadil s výsledkem 81 a 83 třetí pozici.

„Za zmínku stojí jeho excelentní šňůra na posledních šesti jamkách, kde Zbyněk zahrál –2,“ okomentoval Kotkův výsledek organizátor turnaje Miroslav Lidinský, který byl zároveň druhým českým reprezentantem v této kategorii. I celkem uspokojivý výsledek 84 ran z druhého kola však nestačil vyvážit smolné první kolo, a Lidinský obsadil 12. místo.

V kategorii 3 – stroke play nastoupili Tomáš Prouza, Aleš Sűsser a František Hes. Prvním dvěma reprezentantům chyběly na medailové pozice pouze 4 údery, a celkově tak obsadili velmi hezké 5. a 6. místo. František Hes skončil čtrnáctý.

V kategorii Stableford nastoupil vedoucí průběžného hodnocení evropského poháru Jakub Kovařík společně se Stanislavem Jiráskem, Pavlem Kamírem a Vlastimilem Hebelkou.

„Jakub potvrdil roli favorita a díky vyrovnaným výkonům v obou kolech získal stříbrnou medaili. Druhé místo mu zaručuje průběžné vedení v EP a dává velkou naději na obhajobu celkového vítězství v evropském poháru z posledních dvou ročníků,“ připomněl Lidinský.

Jirásek obsadil pátou, Kamír šestou a Hebelka sedmou pozici.

V letošním roce byly vypsány mimo hlavní kategorie ještě dvě z úrovně Access, Stableford 26,5–36 a 37–54. V první zvítězil Pavel Bambousek hrající z paragolferu s náskokem dvou bodů před velkou českou nadějí – juniorem Lukášem Šnoblem a třetím Tapio Eitovaarou z Finska. Pro Vladimíra Stárka byl start na takto významném turnaji premiérou, která se povedla na jedničku. Byl sice ve své kategorii 37–54 jediným hráčem, ale výsledkem může konkurovat mnoha reprezentantům z vyšších kategorií.

„Rádi bychom upřímně poděkovali všem, kteří se na organizaci a technické podpoře turnaje podíleli, protože díky bezproblémovému průběhu a skvělé atmosféře se mnoho hráčů do ČR v příštích letech určitě vrátí,“ těšilo Miroslava Lidinského.

Foto: Facebook CZDGA