Nemusíte být zrovna sportovní znalec, abyste věděli, k jakému sportu se vztahuje Tour de France nebo Giro d´Italia. Cyklistika totiž patří mezi nejpopulárnější sporty v celém světě, ať už na profesionální, nebo rekreační úrovni. A ani v tomto odvětví nebudou na startu závodů v rámci deaflympiády v Samsunu chybět české barvy.

Cyklistické soutěže byly po celé Evropě a v USA velmi populární už v posledním dvacetiletí 19. století a poprvé se cyklistika objevila na olympijských hrách hned v roce 1896. Tehdy ale závodili na kolech jen muži, ženy si musely na svůj start na OH počkat až do roku 1984.

Jako profesionální sport zachovala cyklistika ve 20. století svou popularitu hlavně mezi Evropany. Velkou roli při její propagaci hrály zejména ve Francii, Belgii, Anglii, Itálii a Španělsku továrny na výrobu kol.

Obrovského a dynamického rozvoje dosáhl tento sport díky řetězovému a ozubenému systému, který navrhl J. K. Starley už v roce 1885. V dnešní době jsou kola samozřejmě mnohem rychlejší a také lehčí díky současným technologiím.

Turecko, pořadatel letošní letní deaflympiády, založilo svou cyklistickou federaci v roce 1923. Poprvé se tato země zúčastnila mezinárodních cyklistických závodů v roce 1927 v Bulharsku.

Český svaz cyklistiky je mnohem starší. Byl založen už v roce 1883 na pražském Smíchově. Mezi nejznámější současné české cyklisty patří Jaroslav Kulhavý, Roman Kreuziger, Zdeněk Štybar, Jan Bárta a Leopold König.

Českou republiku bude v Samsunu na deaflympiádě zastupovat dvojice David Studýnka a Roman Dohnal, který jezdí MTB.

Tereza Kubíčková