Memorandum, ve kterém vyzývají vládu ČR a premiéra Bohuslava Sobotku k rychlému vyřešení krize ve financování českého sportu, podepsali včera zástupci Českého olympijského výboru, České unie sportu, České obce sokolské a 84 dalších sportovních subjektů. Mimořádné setkání se i za účasti výkonné předsedkyně ČPV Aleny Erlebachové konalo v Tyršově domě v Praze.

Finanční krize v českém sportu je zapříčiněna policejním vyšetřováním dotací do sportu, které se rozeběhlo na začátku května.

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová slíbila na zasedání Národní rady pro sport, které se konalo už 12. května, urychlené řešení nastalé finanční krize. Z neinvestičních programů v oblasti organizace sportu ale od té doby nedorazily finance žádné. Velké množství svazů se potýká s existenčními problémy. I proto se celkem sedm členů Národní rady pro sport rozhodlo rezignovat na své členství, vedle dalších také předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval nebo výkonná předsedkyně ČPV Alena Erlebachová.

Český paralympijský výbor se plně ztotožňuje se zněním podepsaného memoranda. Oficiální tiskovou zprávu najdete zde.

Zdroj: www.olympic.cz

Foto: ČOV