Dvaadvacet českých handicapovaných atletů míří do Londýna, kde bude už v pátek zahájeno mistrovství světa. Pro mnohé z nich je to návrat na místo činu, před pěti lety totiž britská metropole hostila historicky nejlepší paralympijské hry. Česká výprava má hned několik adeptů na medailový úspěch, ke kterému jim může dopomoct i skvělá divácká atmosféra.

Tři týdny před startem světového šampionátu totiž organizátoři hlásili přes 230 000 prodaných lístků, což je víc než na všech předchozích MS dohromady. Britové vytvořili vynikající kulisu už před pěti lety při letních paralympijských hrách a dá se očekávat, že podobné to bude i letos.

„Jsem si jistý, že Londýn 2017 bude velmi výjimečnou událostí. A to i díky kampani Naplňme stadion, do které se zapojily mnohé britské celebrity. Pro všechny je to šance oslavit sílu lidského ducha a na vlastní oči vidět, jak pozitivní přístup válcuje negativní životní zkušenosti,“ uvedl prezident Mezinárodního paralympijského výboru (IPC) Sir Philip Craven.

Závod bez medailí

Češi budou mít zastoupení v disciplínách běhu, skoku i vrhu/hodu. Hodně se čeká od stálic českého týmu, jakými jsou Petr Vrátil, Aleš Kisý nebo Eva Datinská (za svobodna Berná). Jenomže právě posledně jmenovaná nemá z nadcházejícího MS ty úplně nejlepší pocity.

„Dost se to ve mně pere. Na jednu stranu se těším, že budu závodit na paralympijském stadionu, kde jsem v roce 2012 vybojovala bronzovou medaili ve vrhu koulí, a že zavzpomínám na paralympijské hry. Ale na druhou stranu to pro mě bude velmi zvláštní, protože na MS budu sice startovat ve stejné disciplíně, jenomže s tím, že medaile se v tomto závodě udělovat nebudou, což je hodně zvláštní,“ zlobí se Eva Datinská a vysvětluje:

„Na tento závod se nás totiž přihlásilo málo, jen já a dvě Číňanky – jenomže proč potom tuhle disciplínu úplně nezrušili, nebo nás nesloučili s kategorií F38, jako se to dělá v hodu diskem? Jet na MS s tím, že nastoupím do závodu, kde se neudělují medaile, je prostě hrozně divný pocit. Navíc ve vrhu koulí jsem si věřila nejvíc na medaili,“ říká česká paralympionička, pro kterou je šampionát posledním závodem, kde bude startovat ještě pod svým dívčím jménem.

„Přihlášky se totiž posílaly ještě dřív, než jsem se vdala. Ale je to trochu chaos, protože do Londýna letím jako Datinská, mám to i na letence, ale závodit budu jako Berná,“ směje se Datinská, která bude o medaili bojovat v hodu diskem.

Zach se těší na skvělou atmosféru

Svoji první takto velkou atletickou akci zažije Martin Zach, nositel titulu Muž roku 2009. Během sezony vykazoval výborné výsledky a hodně od sebe očekává i v Londýně.

„Určitě tam jedu s tím, že se chci poprat o medaili. Bude to těžké, ale příprava se v zásadě povedla a vím, co umím hodit. Nervozita tam určitě nějaká bude, to je jasné, ale i na to jsem se v přípravě zaměřil,“ věří si Zach, kterého čeká start v hodu kuželkou kategorie F51.

„Hrozně se těším, právě i proto, že to pro mě bude první velká akce – a hned mistrovství světa. Jsem taky zvědavý na atmosféru, je až neuvěřitelné, že se prodalo tolik lístků. I když my máme závody už dopoledne, tak uvidíme, kolik bude lidí,“ doufá jednatřicetiletý atlet.

Medaile poprvé i pro trenéra

Mistrovství světa v Londýně bude specifické v mnoha ohledech. Jedním z nich je i fakt, že vůbec poprvé v historii dostanou zlatou medaili nejen vítězové jednotlivých závodů, ale i jejich trenéři. Právě oni totiž mají většinou největší zásluhu na skvělém výsledku svých svěřenců.

„Myslím, že je to skvělý krok. Trenéři jsou neopěvovaní hrdinové stojící v zákulisí toho všeho a je skvělé, že konečně mohou být oceněni za své zásluhy,“ dodal Sir Philip Craven.

Nominace českých handicapovaných sportovců na MS v Londýně:

Radim Běleš – hod kuželkou (F51)

Eva Berná (Datinská) – vrh koulí (F37), hod diskem (F38)

Martin Dvořák – vrh koulí, hod diskem (obojí F34)

Michal Enge – hod kuželkou (F51)

Kateřina Husáková – 400 m (T20)

Daniel Hýna – 800 m, 1500 m (obojí T38)

Eva Kacanu – vrh koulí (F54)

Aleš Kisý – vrh koulí (F53)

Vojtěch Konečný – hod diskem (F52)

Martin Kukla – hod oštěpem (F37)

Anna Luxová – 100 m, 200 m (obojí T35), vrh koulí (F35)

Anna Mužíková – hod kuželkou (F32)

Kateřina Nováková – hod diskem (F55)

Miroslava Obrová – hod diskem (F57)

Dušan Ščambura – hod oštěpem (F55)

František Serbus – hod kuželkou (F32)

Veronika Skuhrovská – skok daleký (T20)

Martina Šimonová – vrh koulí, hod diskem (obojí F44)

Bohumil Šoun – vrh koulí (F33)

Tereza Titěrová – 400 m (T20)

Petr Vrátil – vrh koulí, hod oštěpem (obojí F38)

Martin Zach – hod kuželkou (F51)

 

Tereza Kubíčková